Do obřích kamenů přivezených z lomu ve Flossembürgu už několik dní zasekávají své majzlíky i používají motorové brusky.

Zajímavý námět si zvolil Pavel Doskočil, který dorazil až z východu Čech. „Chci převést dřevěné dveře do kamenné podoby. S průhledem…" řekl při práci. Sochařství se věnuje už notnou řádku let podobně jako Michal Novotný. „Studovali jsme spolu na akademii a získali tam takový ten profesionální přístup k sochařství," doplnil Novotný, jež se věnuje také malbě a jeho díla je možné nalézt například ve Františkových Lázních, kde jde o sochu ze dřeva.

„Vyrostl jsem na základech sochařství. Co ale nyní dělám, je sochařství poučené konceptem, instalace a vracím se i ke kameni a figuře," přiblížil své umělecké zákulisí sochař Doskočil. Spolu s kolegou mají každý za sebou už desítky uměleckých děl.

V Plané umělecké dílo sochá také Němec Tillo Ettl. „Půjde o zvon a zvoničku," řekl. „Vždy si předem tak pro inspiraci něco načrtnu, a pak podle nákresu volně tvořím," sdělil u asi metr vysokého právě se rodícího zvonu ze žuly.

Akce Kamenosochání v Plané je přístupná veřejnosti a umělci tvoří denně v prostoru u stodoly vedle street-workout hřiště v městském parku. Sochy pak budou rozmístěny na různá místa v Plané.

Pro ty, kteří se chtějí se sochařstvím více seznámit je připraven na sobotu 18. června od 10 do 13 hodin Den otevřených dveří. Vernisáž hotových objektů je plánována na sobotu 25. června.

Planá není jediným místem s kamenosocháním. Od pondělí 13. června se koná v Chodové Plané v zámeckém parku už páté mezinárodní sochařské sympozium. To je také veřejně přístupné a potrvá do 2. července.