Přes dvě stovky solárních panelů pokrývá střechu dílen Lesní společnosti Přimda se sídlem v Plané. Společnost tak zahájila provoz nejrozsáhlejší sluneční elektrárny v tachovském regionu. Projekt přišel na čtyři miliony korun a vyžádal si dlouhodobou návratnost. „Počítáme, že se nám investice vrátí tak do osmi let,“ informoval nás Jindřich Stejskal, ředitel společnosti.

Elektrickou energii, která vzniká přeměnou slunečního záření, lesní společnost prodává do sítě Českých energetických závodů. „Povinnost vykupovat energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů vlastně Českým energetickým závodům ukládá zákon,“ podotkl Stejskal. Elektřina je do sítě dodávána pomocí vedení, které se nachází v těsné blízkosti areálu dílen.

Potřebné povolení, které společnost získala v předminulém týdnu, ji opravňuje dodávat elektřinu z vlastních zdrojů do výkonu jednoho megawattu. „Tady v Plané ale dosáhneme maximální výrobu ´pouze´ o výkonu pětatřicet kilowattů. Plné výše povoleného výkonu bychom chtěli docílit do konce příštího roku,“ podotkl Jindřich Stejskal. To však od přimdské lesní společnosti bude vyžadovat vybudování dalších slunečních elektráren. „Připravují se dva projekty, které se rozeběhnou už v červenci a srpnu. Jeden se uskuteční v Přimdě, kde panely rozmístíme na střechu naší ubytovny. Ten druhý poběží ve Stráži v prostorách tamního manipulačního skladu,“ uvedl ředitel.

Strážský projekt bude svým rozsahem vyžadovat řadu nezbytných opatření. „Včetně územního rozhodnutí,“ dodal Stejskal. Provoz sluneční elektrárny je ekologický. Výroba energie totiž ročně ušetří sedmačtyřicet tun oxidu uhličitého, což je běžný údaj výroby energie v uhelných elektrárnách. Přimdská lesní společnost věnovala maximální pozornost i výběru materiálu, ze kterých jsou vyráběny sluneční panely. „Ty jsou stoprocentně recyklovatelné. V panelech se nenachází žádné těžké kovy. Rámy jsou vyrobeny z hliníku, samotné články pak z čistého křemíku,“ informuje Jindřich Stejskal. Lesní firma na projekt nedostala žádnou státní finanční injekci. „Všechno táhneme z vlastních zdrojů,“ podotkl ředitel společnosti.