Slovensko má zase lepší veltlínské zelené, ryzlink rýnský, rulandské modré a svatovavřinecké jakostní. Tedy 4:4. Takový je výsledek soutěžní degustace mezi moravskými a slovenskými víny, jejíž premiérový ročník se uskutečnil ve Stříbře.

Tu uspořádal Oto Tesař a vzorky pro porovnání dodalo několik vinařství z Moravy a jedno ze Slovenska – shodou okolností vinařství, které na Slovensku dvakrát po sobě získalo titul vinařství roku.

„Chtěli jsme zkusit uspořádat degustaci vína, která by byla na určité úrovni. Jsem rád, že se podařilo získat ke spolupráci kvalitní vinaře a že také veřejnost projevila zájem," vyjádřil se organizátor s tím, že nápoje hodnotilo 33 degustátorů, většinou obyvatel Stříbra a okolí.

„Ohlas jsem zaznamenal velmi kladný, rozhodně předčil moje očekávání," doplnil organizátor.

Podle něj nebylo jednoduché, shromáždit soutěžní vína tak, aby měla podobné vlastnosti. Důležitým parametrem totiž podle něj při výběru byl srovnatelný obsah alkoholu, zbytkového cukru, kyselin a tzv. bezcukerného extraktu.

Z osmi hodnocených vín sice vyhrála čtyři moravská a čtyři slovenská, ale každý z porotců měl k dispozici pro jedno víno jeden hlas. Tyto hlasy posloužily jako doplňkové bodování, a tak na body to bylo 122:142 ve prospěch vín od našich východních sousedů.

„Degustátorům jsme jejich účast oživili bodovací soutěží, kdy si měli tipnout, kolik bodů moravská a slovenská vína získají. Tuto tipovačku vyhrála Adéle Brůhová, která přesně předpověděla, že to bude 142 bodů pro slovenská vína," uvedl Tesař.

Ten chce podobnou soutěž uspořádat znovu. „Určitě se bude konat další ročník a možná se ho zúčastní více vinařů ze Slovenska. Hodláme spolupráci s vinařstvími dále rozvíjet," doplnil organizátor.