Více než sedmdesát obyvatel Lesné na Tachovsku musela vyšetřit hygienická stanice, zda mají protilátky proti nakažlivé nemoci – spalničkám. Všichni se účastnili školní mikulášské besídky v Lesné.

„Jeden den jsme měli zavřenou školu, když jsme čekali na výsledky vyšetření,“ řekla Deníku ředitelka základní školy Jitka Uhlíková. Nákazu pravděpodobně rozšířil nezodpovědný dospělý, který navštívil besídku,i když byl v karanténě. Škola musela zrušit všechny akce pro veřejnost do konce roku. „Všech našich 25 dětí je alev pořádku,“ dodala ředitelka.

„Hygienická stanice nařídila vyšetření zhruba sedmdesátky lidí, z nichž většina protilátky měla. Ti, co je neměli, museli být přeočkováni a nyní jsou povinně dva týdny v karanténě, to znamená v přísné domácí izolaci,“ uvedl vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Plzni Petr Pazdiora. Podle něj je v současnosti v kraji čtrnáct případů spalniček, což je nejvíce za posledních třicet let. Nejvíc nemocných je na Tachovsku a v Plzni.

Vedení Lesné situaci registruje, žádná opatření však přijímat nemusí. „Několik lidí v obci se spalničkami skutečně nakazilo,“ potvrdil starosta Stanislav Kolda. „Ale ani škola není uzavřena, podle hygieniků pro to není žádný důvod. Věřím, že se situace v obci uklidní a nakažení lidé se co nejdříve uzdraví,“ uzavřel starosta.

SPALNIČKY: Vysoce nakažlivé onemocnění, nejčastěji postihují děti ve věku 4 až 5 let. Projevují se horečkou, rýmou, kašlem, slzícíma očima a na bukální sliznici jsou bělavé tečky se zarudlým okolím, vyrážka.

Ilustrační fotografie.
Z podnikového večírku se vrátila bez kabelky