„Na území města máme dvě dětská hřiště, obě jsou certifikovaná, herní prvky jsou bezpečné, jen písek nesplňuje hygienické normy, proto jsme se rozhodli ho vyměnit," řekl Deníku Petr Myslivec, starosta města Bor.

Rekonstrukce ale bude rozsáhlejší, Borští se chystají, že hřiště doplní také o nové moderní herní prvky, vybudují se dopadové oblasti pro větší bezpečnost hrajících si dětí a především se vymění písek v pískovišti za certifikovaný, tedy zdravotně nezávadný. Ten se bude pravidelně kontrolovat a podle potřeby dosypávat novým.
„V další etapě rekonstrukce dětské hřiště oplotíme a uvažujeme o osázení prostoru lavičkami a vysázení několika stromů, které mají v teplých letních dnech zajistit žádoucí stín," dodala Hana Kozáková, pracovnice odboru správy majetku města.

Termín pro dokončení úpravy dětského hřiště ještě není stanovený, postupně se však budou opravovat a rekonstruovat i další dětská hřiště. Těch je celkem šest, dvě jsou v Boru a čtyři na vesnicích ve správních celcích města.

Prostory kolem rekonstruovaných dětských hřišť budou osázeny cedulkami, na kterých budou vyjmenovány podmínky pro užívání prostoru veřejností. Cedulky mají zabránit například volnému pobíhání psů v prostorách hřiště, které je v poslední době velkým tématem nejen v Boru. „O hřiště nám pečuje pracovník města, který je třikrát týdně prochází, aby vizuálně zkontroloval, zda jsou v pořádku herní prvky a provedl úklid poházených papírků a prázdných lahví. Jednou za měsíc kontrolujeme herní prvky pracovníkem města, důkladnější kontrolu provádíme jednou za tři měsíce a certifikovaná revize musí proběhnout jednou za rok," dodala pracovnice města.

Jaroslava Hohlová