„Jedná se o technologii výtlaku kompresorem, neboli pneumatický výplach splašků. Jedná se o systém fungující na dvou kompresorech, které ale nejedou zároveň. Vzniklým tlakem putují splašky z Nedražic až k nám do čističky. Celkově je to vzdálenost přibližně dva a půl kilometru. Hodně zajímavé je také to, že během cesty do odpadní čističky vod překonají výškový rozdíl sedmdesát šest metrů," řekl Deníku starosta Kostelce František Trhlík.

Původně německá technologie je v našem okrese zatím neznámá, sám starosta na ní přišel de facto také náhodou. „Je to několik let zpátky, kdy jsme se byli společně s několika členy obecního zastupitelstva podívat v Ivančicích na Moravě, kde se díky podobnému systému vlévá do čističky padesát vesnic. Velmi nás to zaujalo. Podruhé jsem se s touto alternativou setkal v Praze na setkání menších obcí. V té době ale již vznikal projekt, jak cestu splašků z Nedražic do čističky vyřešit. Po domluvě s projektantem jsme se ale shodli, že toto řešení je lepší jak po finanční, tak po technické stránce," uvedl Trhlík a dále navázal o hlavních výhodách celého systému:
„Obrovskou výhodou je jednoduchost a automatika. Celý průběh vlastně nemusí nikdo hlídat. Jediné, co se musí hlídat, je nátoková část systému. Zde se může stát, že se usadí nějaká větší nečistota, která se musí odstranit. V tomto případě ale vyšle okamžitě systém upozornění formou zprávy na telefon, stejně jako při každém další problému, jako je například výpadek proudu. Dále celý projekt bude vycházet opravdu velmi dobře ekonomicky. Jelikož je jak systém odvodů splašků, tak čistička v našem vlastnictví, můžeme korigovat ceny vodného a stočného. Například Kostelec si na sebe vydělá, ale ostatní vesnice se musí dotovat. Ale i tak se snažíme držet částku všude na stejné úrovni. Přeci jen obyvatelé nemohou za to, že bydlí v malé obci."

Celkově projekt vyšel na částku 8,7 milionu korun. Značnou částkou přispěl také Plzeňský kraj, dotace uhradila téměř polovinu nákladů. Kostelec dále přemýšlí i nad rozšířením této sítě, jelikož jsou k dispozici další dvě kanalizační větve.

Co se ekonomiky týče, velmi k ní přispívá také nedávno kolaudovaná čistička odpadních vod v Ostrově. Ta zde byla zbudována především kvůli zdejšímu průmyslu. „Je to téměř neuvěřitelné, ale tuto čističku již nemusíme dotovat. Dá se tedy říci, že nám vydělává na krytí nákladů ostatních obcí," na závěr řekl kostelecký starosta František Trhlík.