Lze hovořit o lesním hospodaření, o pěstění stromů, o lesních živočiších a rostlinách, o houbaření a co já vím, o čem všem ještě. Les byl vždy zdrojem užitku pro člověka, ale mnohé tyto zdroje jsou dnes již historií.

Pro koho dnes ještě může přinést užitek výroba dřevěného uhlí, nebo dobývání smůly a podobně? A při tom to byly činnosti velmi zajímavé a vyprávění o nich může upoutat pozornost mnohého z nás. A právě těm, které vyprávění o takových činnostech našich předchůdců zaujme, je určena přednáška, na niž vás chceme pozvat.

Ve čtvrtek 26. září bude v sále Muzea Českého lesa v Tachově na toto téma hovořit Jiří Kadera, člen Hornicko – historické společnosti v Plané. Svoji přednášku nazval „Lesní řemesla na Tachovsku" a bude v ní popisovat nejrůznější podobné aktivity spojené s historickým využíváním lesních zdrojů. Ing. Kadera je povoláním lesník a je tachovské veřejnosti již znám, neboť na Dnech Českého lesa pořádaných každoročně předvádí ukázky starých lesních řemesel.

Na přednášce zapojíte čich i hmat

Hned na prvním dnu před několika lety předvedl skutečnou bombu, tedy zapálení historického milíře, a dále pokračovalo např. dobývání smůly na Zlatém potoce předloni, nebo loni v Tachově ukázky plavení dřeva.

Přednáška, která v sále muzea začne v 17 hodin, bude jistě zajímavá, zvláště také proto, že autor slibuje zážitky čichací, ohmatávací, koukací, tedy že předvede ukázky předmětů k řemeslům se vážících. Přijďte tedy všichni, kdo se chcete poučit o tom, co všechno se v našich lesích dělalo v historických dobách.

Pavel Řepa