Jsme v muzeu panenek, kočárků a dobové módy, které v roce 2019 založil majitel exponátů a sběratel Jiří Sauko. Jak sám říká, mělo to být jen muzeum panenek, ale sběratelská vášeň se rozrostla.

Muzeum tak ukazuje dávno zaniklé časy prostřednictvím věcí tehdejší každodenní potřeby a nejde jen o dnes tolik populární retro, vždyť mnohé exponáty jsou podstatně starší a vůbec nejstarší panenka je z roku 1868. „Už jako dítě jsem si s panenkami hrál a šil na ně oblečky. To mi zůstalo dodnes. A protože šiji ručně, trvá mi jeden obleček ušít i tři měsíce,“ usmívá se sběratel. Svému koníčku se věnuje jen čtyři roky, ale už se mu podařilo do muzea získat na pět stovek panenek.

Video příběh Deníku

Zdroj: Youtube

Některé dobové panenky jsou natolik vzácné, že jejich cena se na burzách pohybuje v řádu desítek tisíc korun a podle sběratele se nejcennější kousky ve světě cení v přepočtu na koruny až na čtvrt milionu.

Jiří Sauko nově připravil v muzeu i takzvaný spací koutek s postelí, umyvadlem i nočníky, prostě se vším, co k dobové ložnici patří. A jak majitel prozradil, sám ji občas využije.

Ilustrační foto
Dvě křižovatky na dopravní tepně v Plané budou řídit semafory

Muzeum chystá další překvapení pro návštěvníky, jen naznačíme, že půjde o svatební šaty a vzornou hospodyňku.

Podívejte se a poslechněte si náš příběh Deníku věnovaný sběrateli panenek, kočárků a dobových šatů.