Zastupitelé Milířů museli přehodnotit své názory na zásadní otázku – jestli si může jejich obec dovolit uvolněného starostu. Krátce po volbách se jim placený funkcionář zdál jako zbytečný luxus. Teď, po pár měsících, už ho ale zase platí.

Milíře se letos v létě pustily do přestavby bývalých ruských kasáren na kótě Javořina. Jde o investiční akci za více než třicet milionů korun, v jejímž rámci tu vznikne 28 nových bytů. Ukázalo se však, že starosta Jan Terela není při zaměstnání schopen dvakrát týdně dojíždět na kontrolní dny, ani tak obrovsku investici řídit.

„Nemohl jsem řádně vykonávat svou práci. Dostal jsem proto od zastupitelů svolení vykonávat funkci jako uvolněný a to až do ukončení výstavby bytů, což bude příští rok v létě,“ zmínil Terela. Podle Terely nemá dvou set hlavá obec moc na vybranou. „Zastupitelé mají ještě málo zkušeností, a navíc i oni mají svá občanská zaměstnání,“ vysvětlil, proč vesnice potřebuje jeho služby za plný plat.

Výstavba bytů by měla být pro Terelu něco jako pomníček. „Dodělám tuto investici, a začnu pomalu hledat svého nástupce. Po deseti letech v komunální politice už jsem unavený, a nemám moc chuti kandidovat v dalších volbách,“ řekl.

V těchto dnech byla výstavba bytů pozastavena kvůli počasí. Stihly se zatím udělat pouze bourací práce, a dobetonování a opravy starých základů, jež by neunesly stavbu. Dosud byl proinvestonán asi milion korun.

Glosu k tomuto článku najdete zde: