Nyní už má starostka jasno, s kým bude chtít vytvořit většinovou koalici. Své místo nejspíše uhájí i místostarosta Pavel Nutil, lídr kandidátky ODS. „Jsem spokojená a mám velkou radost," netajila se nadšením Němečková, která v Plané získala 896 hlasů. „Mám v plánu oslovit s nabídkou koaliční spolupráce TOP 09, ODS a hnutí ANO," doplnila.

To by znamenalo, že by zástupci SNK Planá, náš domov, ČSSD a KSČM odešli do opozice. Dodejme, že komunisté ve městě získali tři mandáty a po jednom pak SNK Planá, náš domov a ČSSD.

Novým celorepublikovým politickým uskupením je hnutí expodnikatele a současného ministra financí Andreje Babiše ANO 2011. V Plané jeho barvy hájil lídr Jaromil Mareš. „Mám také radost z našeho výsledku. Budeme současné vedení města podporovat a podporovat budeme stávající rozjeté projekty," uvedl.

K výsledku voleb se vyjádřil i Josef Švarcbek z KSČM. „Děkuji voličům, že přišli k volbám," řekl a slíbil, že v případě, kdy KSČM odejde do opozice, bude dbát na to, aby komunisté byli kvalitní a konstruktivní opozicí. Josef Švarcbek získal 553 hlasy.

O tom, kdo usedne v radě, zatím nechtěl nikdo z oslovených hovořit. „Je to věcí dalších jednání," shodli se.

V plánském zastupitelstvu usednou za ODS Pavel Nutil a Karel Vrzala, za ČSSD Pavel Žižka, za KSČM Josef Švarcbek, Ota Postl a Petr Ansl, za PP-STAN Martina Němečková, Miloslav Antropius, Jiří Kučera, Martin Netrval a Helena Duchková, za SNK PND Roman Sovka, za TOP 09 Miroslav Křístek a za ANO Jaromil Mareš s Vladislavem Vaněčkem.