Důvody, které vedly učitele k tomuto druhu protestu nám přiblížil Vratislav Bambas, předseda odborů na ZŠ Zárečná v Tachově.

Jaké důvody vedou učitele ke stávce?

Učitelé nechtějí stávkovat. V červnu podepisovali petici a půl roku s vládou vyjednávali. Nechtějí stávkovat ani teď, kdo by chtěl být doma bez platu. Zaměstnanci školství nechtějí dvě a půl miliardy na zvýšení platů, ale na udržení reálné hodnoty vzhledem k inflaci.

Zdají se vám platy ve školství nízké?

Každý chce , aby ve školství pracovali kvalitní lidé. Ředitel školy je má nalákat na klesající platy? Platy uklízeček a kuchařek jsou směšné. Školníka dělají většinou důchodci s rentou.

Myslíte si, že plat je přiměřený délce vaší pracovní doby?

Já osobně učím denně 5 hodin. Když budu 1,5 hodiny opravovat práce žáků a 1,5 hod. dělat přípravy, splním 8 hodin. Ostatní práce – přípravu pomůcek, péči o kabinet, porady, školení, vytváření školního vzdělávacího programu, konzultace s rodiči a jiné, dělám ve svém osobním volnu zdarma.

Jak by měly, podle učitelů, být tři miliardy navíc rozděleny?

Dvě a půl miliardy by měly jít na platy zaměstanaců škol, na udržení reálných mezd. Půl miliardy na ostatní běžné výdaje, jako jsou učebnice, učební pomůcky a další vzělávání pedagogů. Rozpočet na rok 2008 je o tuto sumu snížen. Školy už nyní zajišťují svůj provoz s napjatým rozpočtem.

Hledaly školské odbory spolu s ministerstvem nějaké řešení?

Ministerstvo školství slibovalo přidat dalších jeden a půl procenta na platy tím, že by se snížil stav učitel. Znamenalo by to ale propustit tři tisíce tři sta učitelů, což neodpovídá úbytku žáků. Pokud ve třídě ubydou dva tři žáci, neznamená to, že ubyde desetina učitele. Navíc se plánuje zrušení limitu žáků v malotřídkách, čímž se úspory ve školství nezískají.

Co budete dělat v případě, že stávka nepomůže nalézt pro vás uspokojivé řešení?

Vše záleží na tom, kolik zaměstnanců se ke stávce připojí. Pokud bude stávka úspěšná, vydělají na tom i ti, kteří dnes nestávkují a dostanou plat.

Co byste považoval za fiasko?

Kdyby se do protestů zapojila méně než polovina škol.

Co dnes budete dělat vy?

V úterý se účastním akce u ministerstva školství. Až přijedu, budu stejně jako mé kolegyně připravovat čertí školu.