Prohlídky s průvodcem, taneční vystoupení, promítání filmů, atrakce pro děti a hudební doprovod. Také to mohli vidět návštěvníci skládky v Černošíně. V sobotu se tam totiž konaly oslavy dvacetiletého výročí vzniku Sdružení obcí Černošínska. Založeno bylo za účelem vybudování a provozování skládky. Dorazily zhruba tři stovky dospělých i dětí a hlavním motivem jejich návštěvy byla možnost nahlédnout pod pokličku zpracování a ukládání odpadů.

Role průvodce po areálu skládky se ujal Jakub Korynta. „Zájem lidí je podle jejich věku. Malé děti obdivují například obrovský kompaktor, dospělé zase upoutá třídící linka. Zájmu se těší samotná skládka, ptají se, kolik je tam uloženo odpadu, jak dlouho se bude ještě ukládat, a co zde bude potom," přiblížil Korynta.

Malí návštěvníci si mohli vyzkoušet vysypat popelnici do svozového vozu. K hydraulickému soustrojí ovládanému pákou se postavil také šestiletý Radeček Ryšavý. „Chtěl bych být popelářem," prozradil touhu Deníku. „Má rád popeláře, je to jeho zábava a koníček, také proto jsme tady na oslavách," dodala maminka Iveta.

Podle jednatele sdružení Pavla Filipčíka naplnily oslavy očekávání. „Lidé, kteří přišli, hojně využívali prohlídky skládky a třídící linky. Ještě v sedmnáct hodin vyrazila poslední skupina na exkurzi a vše proběhlo tak, jak mělo," řekl Filipčík s tím, že nebudou čekat dalších deset let a příští oslavy by mohly být už za pět let.

Po celou dobu, kdy v sobotu měla skládka otevřené dveře veřejnosti, hrála přítomným dechová hudba Chodovarka, divadelníci souboru Divoch zahráli hru a na řadu přišly také country tance. V informačním a školícím středisku organizátoři přiblížili problematiku nakládání s odpady a historii skládky. Děti si mohly zaskákat na nafukovacím hradě nebo projet na koni.