Městský byt, náborový příspěvek, příspěvky za směnnost a pohotovost, to jsou jen některé z benefitů, které město Stříbro nabízí uchazečům o pracovní pozici městského strážníka. „Najít nového strážníka je skutečně problém. O tuto práci není mezi lidmi velký zájem, mají o ní velmi zkreslené představy," přiznává starosta města Stříbra a vrchní strážník Karel Lukeš.

Ve Stříbře nyní působí čtyři strážníci, z toho dvě ženy. Město by jejich stavy chtělo doplnit na šest, ideálně osm městských policistů. Aktuálně tak chybí čtyři lidé. „V tomto stavu nejsme schopni zajistit čtyřiadvacetihodinové služby sedm dnů v týdnu. Víkendy obsazujeme podle kulturních nebo společenských akcí ve Stříbře. Lidé by se ale v případě potřeby měli prvotně obracet na Policii České republiky, ta má povinnost na oznámení vyjet pokaždé. Státní policisté mají přehled o službě našich městských strážníků a k některým výjezdům si je v součinnosti přizvou sami," uvedl dále Lukeš.

Město se už téměř rok snaží stabilizovat počet městských strážníků a opakovaně vypisuje výběrová řízení. „Situace je poměrně složitá, strážníci v ulicích chybí. Na zatím posledním jednání zastupitelstva jsme se dohodli na vypsání nového výběrového řízení, z požadavků jsme vypustili i psychologické a fyzické testy. To ale neznamená, že vezmeme každého. Uchazeč po nástupu projde školením a výcvikem pro výkon městského strážníka. Podmínkou danou zákonem ale zůstává maturitní vysvědčení," pokračoval starosta.

Nedostatek kvalitních pracovníků na Tachovsku se tak do velké míry začal projevovat i v profesích, kam byl ještě před několika lety problém se dostat. „Mohu mluvit pouze za městské strážníky, je to zodpovědná a náročná práce, která se bohužel mezi lidmi netěší velké úctě. Zájemce také odrazují noční směny, dlouhé a víkendové služby. Plat strážníka snadno přeplatí i firmy z okolních průmyslových zón," uzavřel starosta.

Naopak město Planá, si na nedostatek strážníků nestěžuje. „Zaměstnáváme dva strážníky a o rozšíření jejich počtu neuvažujeme," řekla starostka města Planá Martina Němečková.

Také Tachov má dostatečný počet strážníků. V řadách městské policie slouží čtrnáct strážníků. „Před patnácti lety se na jedno místo hlásilo i patnáct uchazečů. Vloni jich bylo jen pět. Člověk tu práci musí dělat srdcem, s čistou hlavou domů nechodím. Jsou případy, na které myslím několik dní i nocí," řekl vrchní strážník městské policie v Tachově Miroslav Litomerický.

Jaroslava Hohlová