Jde o druhý ročník akce, na kterou vedení přizvalo všechny žáky devátých tříd základních škol na Tachovsku. Pozvala i obce, které jsou Stříbru velice blízké, ale patří pod jiný okres – Nýřany, Heřmanovu Huť, Mariánské Lázně. „Žákům devátých tříd jsme chtěli naši školu představit a ukázat, že škola dokáže vzdělávat i jiným způsobem, než že děti sedí v lavicích," představila ředitelka školy Jarmila Kánská.

Vedení školy do programu zapojilo druhé a třetí ročníky. První a část druhého ročníku odjely na na praxi do Černošína a čtvrté ročníky mají klasicky učební rozvrh. A kvůli akci je nechtěli kantoři rušit z učebního plánu, když mají maturitu před sebou.

Děti z druhých a třetích ročníků byly rozděleny spolu s vyučujícími do stanovišť. Návštěvníkům ukazovaly různé předměty, které se ve škole vyučují. „Myslím, že řadu předmětů máme vyučovaných zajímavým způsobem, což jsme během dvou dnů veřejnosti ukázali," poznamenala ředitelka.

Pro žáky devátých tříd připravila škola několik stanovišť s ukázkami – chemické pokusy, fyzikální pokusy, biologický program, výroba sýrů, veřejná správa, mechanizace a stanoviště živých zvířat. „Každé skupince jsme představili některé obory, které se na škole vyučují, provedli jsme je po škole a zodpověděli na všechno, co budoucí studenty zajímalo. Každý z nás měl visačku s označením, že do školy patříme a můžou se nás popřípadě i na něco zeptat," uvedla studentka Simona Růžková.

„Obrovským způsobem nás překvapili naši studenti, kteří se svého úkolu, provázet ve škole, zhostili výborně. Když jsme akci nazvali Škola jinak, mysleli jsme, že představíme školu jinak pro deváté ročníky. Nakonec je to škola jinak hlavně pro nás a naše žáky, protože to, co oni předvádí, nám je úžasné," pochválila ředitelka.

Účast ve Škole jinak byla podle vedení překvapivá – celkem 365 žáků devátých tříd prošlo ve čtvrtek a v pátek Střední odbornou školou ve Stříbře.