Klub vojáků v záloze Tachov, společně s Mraveništěm, připravili pro malé i velké Branný den.
Návštěvníci mohli projít několika stanovišti a vyzkoušet si například střelbu ze vzduchovky, střelbu z luku nebo lezecké dovednosti.

„Chceme dětem nabídnout trochu jinou možnost trávení volného času. Nahrazujeme vlastně brannou výchovu, která se dříve učila ve školách a dneska se s ní děti nesetkají. Tady si mohou vyzkoušet zastřílet bezpečně ze vzduchovky pod dohledem,“ řekl Deníku předseda klubu Ladislav Čurka a doplnil, že Branný den pořádají už pátým rokem a pokaždé se ho snaží něčím novým ozvláštnit.

„Závěrem dnešní akce si všichni návštěvníci mohli vyzkoušet střelbu ze Samopalu vz 58 slepým střelivem,“ doplnil.

Možnost zastřílet si využila také devítiletá Julie Malánová. „Mě se moc líbí střílení. Trefila jsem se dvacetkrát a jednoho panáčka jsem dokonce sestřelila,“ usmála se malá střelkyně a hned dodala, že na kroužek by chodit nemohla, protože už jich má během týdne hodně. Dalším malým střelcem byl i šestiletý Tobias Záveský. „Moc se mi to líbí, dělá to ale velké rány,“ popsal budoucí prvňáček.

Kromě střílení bylo pro děti připraveno i několik dalších stanovišť. Lesní správa Přimda pro ně připravila ukázky stromů, lesních živočichů a prohlédnout si mohli také největšího škůdce lesů kůrovce. U stanoviště Českého červeného kříže si zase návštěvníci mohli vyzkoušet resuscitaci na plastové maketě. Svoji činnost prezentovala také Policie ČR, městská policie a hasiči.

Závěrem každý dostal účastnický diplom, drobné upomínkové předměty a špekáčka, kterého si mohl opéct na rozdělaném ohni.

Bezdružice ožily floriánskou poutí
Bezdružice slavily Floriánskou pouť