„Zvěř v tomto období migruje. Řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti zvláště v lesních úsecích, a to brzy ráno, nebo v podvečerních hodinách,“ varuje mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha. Každoročně způsobené škody na vizidlech i usmrcené zvěři jdou do milionů. S výzvou k větší opatrnosti přichází v těchto dnech i policie.

„Tvoří se mlhy, řidiči by tomu měli přizpůsobit rychlost jízdy a pokud je mají, měli by používat mlhová světla, aby byli dobře vidět,“ říká tisková mluivčí policie Jolana Číhová. Srážka se zvěří je nebezpečná, zvláště pokud zvíře přeběhne vozovku z levé strany. Řidiči pak zvíře zaregistrují příliš pozdě. Na Tachovsku je střet se zvěří poměrně častou příčinou dopravních nehod.

Naštěstí většinou dochází jen ke škodě na vozidlech, v poslední době se nestala žádná nehoda s fatálními následky. Opatrná jízda v mlze je nutná nejen na okresních silnicích , ale i při jízdě po dálnici. Rychle jedoucím vozům hrozí za špatné viditelnosti náraz do aut před nimi, naopak při příliš pomalé jízdě se zase šofér vystavuje riziku, že do něj někdo jiný nabourá zezadu.

Zhruba od poloviny října se kromě mlhy může tvořit v ranních hodinách na některých úsecích i náledí. Policie proto upozorňuje na použití zimních pneumatik. „Měly by se nasadit vždy, když venkovní teplota spadne pod sedm stupňů Celsia,“ radí mluvčí. Řidiči se zimními pneumatikami mohou snáze ovládat vozidlo, a jsou chránění v podstatě až do konce zimy, to znamená do března až dubna