Informace zazněla na pondělním zasedání tamního zastupitelstva. „Dlužná částka je kumulovaná, dluh na nájemném je v několika případech starý až 10 let. V současné době evidujeme přibližně sedmdesát čtyři dlužníků na nájemném," řekl Deníku člen dozorčí rady Správy majetku města Stříbra a zároveň zastupitel Martin Zeman. „Z tohoto počtu je pětadvacet ze sociálních bytů z ulice Prokopa Holého," pokračoval Zeman. Město podle jeho slov se snaží peníze od dlužníků vymoci. „Tyto částky jsou standardně vymáhány, jsou žalovány u soudu," dodal zastupitel.

Byty v této ulici byly postaveny teprve před několika lety a již jsou na nich patrny známky poničení. Město ale nemůže dlužníky vystěhovat rovnou na ulici. „I lidem, kteří budou soudně vystěhováni, je potřeba najít náhradní bydlení. Město má v současnosti k dispozici pouze tři holobyty v Těchlovicích. A ty jsou plné," doplnil Zeman. Ovšem není tomu tak, že by dluhy ve Stříbře chtěli zamést pod koberec. „Celá věc se průběžně řeší za pomoci právníků. Dokonce je ve věci vydáno už několik platebních příkazů," uvedl dále Zeman.

To, že město je ve věci způsobu vymáhání dluhů v nelehké situaci, potvrdila Alena Ratajová, vedoucí sociálního odboru stříbrské radnice. „Některé sociální dávky obstavitelné jsou, některé ne. V určitých případech by šlo uvažovat o tom, že by se eventuálně exekuce uvalila na dávky státní sociální podpory. Na druhou stranu je zde také otázka jakési lidské dimenze. Připadá mi nehumánní sahat lidem, kteří jsou ve svízelné finanční situaci, na peníze. Na druhou stranu lidi by si za své dávky měli zodpovídat.

Určité změny by chtěl prosadit předseda tamní bytové komise, Vladimír Souček. „Není funkční to, že rada města vypoví nájemníkovi smlouvu, který dluží. Zároveň ale neplatí ani nový nájem a ještě ke všemu v tomto bytě bydlí. To jsou nejzávažnější věci, na které se přišlo. Chápu, že jde o lidi sociálně slabé a že dluhy se v těchto případech vymáhají těžko. Ale měly by se nastavit jasné mechanismy a pravidla, které musí fungovat, aby k akumulování dluhů nedocházelo. Musíme si stanovit jasné priority a cíle jak postupovat, aby bylo přistupováno ke všem stejně. Osobně mi vadí, že se kupí nové dluhy. K otázce se musí přistupovat citlivě, zároveň ale musí být páka na to naučit lidi platební disciplíně," vyjádřil se k věci Souček.

Dalším krokem bude setkání kontrolního výboru, bytové komise, zástupců dozorčí rady Správy majetku města Stříbra a sociálního odboru městského úřadu 30. května. „Budeme se snažit situaci řešit. Chceme zrekapitulovat stav a ujasnit si naše možnosti," dodal Zeman.