To jsou jen některá kritéria, která rozhodovala o výsledcích dalšího ročníku ankety Město pro byznys. V Plzeňském kraji se ji účastnilo patnáct měst, přičemž město Stříbro získalo pověstnou bramborovou medaili za čtvrté místo. Po letech se tak poprvé umístilo výše, než okresní město Tachov.

„Obce se ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě padesáti kritérií rozdělených do dvou oblastí: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Každá z nich se na celkovém pořadí podílí padesáti procenty," řekl mluvčí Petr Lutonský.

„Jsou kritéria, ve kterých si vedeme dobře. Například ceny bytů i stavebních pozemků byly z hodnocených měst jedny z nejnižších. V počtu lékařů jsme pak pouze průměrní," uvedl pro Deník starosta Stříbra Bohuslav Červený. „V mnoha hlediscích jsme se umístili dobře, ale nemohu říci, že bychom ve městě něco vědomě výrazně zlepšili," pokračoval Červený. „Například počet strážníků, tam jistě máme ještě mnohé zlepšovat. To platí i úředních hodinách, přestože si myslím že je máme dobře nastaveny," doplnil.

Výsledky ankety překvapily i samotné obyvatele města. „Jsem rád, že Stříbro takhle umístilo, přesto si myslím, že určitě je co zlepšovat. Osobně si myslím, že Tachov je na tom dokonce o něco lépe. Například když jsem chtěl do bazénu, musel jsem jet do Tachova. Ve Stříbře prostě není. Stejně tak chybí i zastřešené kluziště," řekl Deníku stříbrský živnostník Miloš Tůma. „Za posledních patnáct let se ve Stříbře opravila snad jen radnice a teď náměstí. Také podnikatelů tady moc není a myslím si, že i pro zaměstnanost by město mohlo udělat více. Když tady před časem skončil jeden velký podnik, najednou přibylo mnoho nezaměstnaných. Těm je určitě třeba pomoci," dodal Miloš Tůma.

„O existenci ankety jsem dosud vůbec nevěděl. Co se týče například podnikatelského prostředí, můj názor je, že se město docela snaží," vyjádřil se k jejím výsledkům další stříbrský živnostník Karel Javorský.