Specifickou atmosféru si nenechalo ujít mnoho lidí. Navíc se zřejmě na delší dobu jedná o poslední akci.

Tentokrát jsou ale důvodem plánované opravy. „Na začátku tohoto týdne odstěhujeme lavice a všechno vybavení, co se v kostele nachází, a bude se pokládat nová podlaha. Dostali jsme dotaci jak z Krajského úřadu, tak od památkářů. Další věcí budou vitrážová okna. Takže kostelík opět trochu zkrásní. Umělci si při pátečním koncertu posteskli, že je zde hodně prachu. To by nová podlaha měla odbourat,“ s úsměvem konstatoval starosta Stříbra Karel Lukeš.

Právě atmosféra při nejrůznějších kulturních akcích je jednou z největších výhod této stavby.

„Do budoucna se úroveň díky nové podlaze a vitrážím ještě zvedne. Práce by měly být hotovy během září až října,“ uvedl stříbrský starosta, který připomněl i zdejší atmosféru: „Toto místo má své kouzlo právě pro podobný typ koncertů, jako byl ten páteční. Akce zde nepořádá pouze městské kulturní středisko nebo základní umělecká škola. Komorní koncerty, pro které se tyto prostory opravdu hodí, v prostorách kostela Nanebevzetí Panny Marie pořádají také horníci. Novou podlahou a vitrážemi se posuneme zase o něco dál.“

Je ale jasné, že koncerty a další kulturní akce po dobu oprav ustanou. I přesto se mohou nejen místní těšit například na další ročník multižánrového festivalu Stříbření. „Kostelík bohužel přístupný nebude, ale jeho okolí samozřejmě ano,“ uzavřel Lukeš.

V Kladrubech se uskutečnily prohlídky zdobené květinovými aranžemi.
Květinové prohlídky zavedly návštěvníky do běžně nepřístupné zádušní kaple