„Projekt Hravá fyzika je česko anglickým projektem jednoduchých fyzikálních pokusů, s nímž jsme uspěli a asociace nás na jihokorejský festival vybrala," upřesnila Deníku vyučující fyziky Jitka Soukupová, která pětici studentů doprovázela.

Jana Nedvědová, Johana Kalistová, Šárka Pomyjová, Naďa Zíková, Jan Holčík a Jitka Soukupová pobyli v Asii dva týdny. První strávili v jihokorejské metropoli Soulu, kde navštívili královské paláce, kláštery, buddhistické chrámy a další památky. „Zároveň jsme měli možnost ochutnat tradiční korejskou kuchyni, která je nesmírně pálivá, a bydlet v pravém hanoku s původním způsobem ubytování, tedy spaním na podložkách na vyhřívané podlaze," popsali studenti.

Další týden už patřil pobytu na Creative Science Festivalu, kde měli stánek se zmíněným projektem Hravá fyzika.

„Festival se konal v největším korejském výstavním areálu Kintex a podle informací organizátorů jej během šesti dnů navštívilo více než 200 tisíc návštěvníků," informovala Štěpánka Krebsová z Gymnázia Stříbro.

V areálu se prezentovalo ve 400 stáncích více než 300 různých organizací, škol, klubových zařízení, univerzit a vědeckých organizací zejména z Jižní Koreje. Kromě studentů ze Stříbra pozvali organizátoři také další zahraniční delegace, a to z USA, Velké Británie, Japonska, Číny, Polska, Srbska, Mexika a Estonska.

„Mezi korejskými dětmi a mládeží je o vzdělání, vědu, techniku a výzkum obrovský zájem, a tak jsme na stánku každý den naše pokusy předváděli tisícům návštěvníků," popsali studenti.

Zvídavé korejské děti dbaly na detaily. „Návštěvníci si vyžadovali podrobné vysvětlování postupů u jednotlivých pokusů, takže naši studenti uplatnili dobře i svoje znalosti angličtiny, se kterou se tam domlouvali. Všichni náš stánek chválili, takže jsme byli festivalem nadšení," uvedla Soukupová.

Stříbrští studenti představili tři samostatné sekce aktivit projektu Hravá fyzika – fyzikální pokusy s jednoduchými pomůckami, fyzikální modely a hračky, které si sami můžete vyrobit a workshop hrátky s brčky a papírem. Celkem předvedli třicet pokusů.

„Jsme moc rádi, že návštěvníci i pořadatelé náš stánek hodnotili jako jeden z nejlepších a věříme, že na naši průkopnickou cestu na Creative Science Festival do Jižní Koree v dalších letech některý z debrujárských klubů naváže," zhodnotili stříbrští účastníci vědeckého festivalu svoji srpnovou cestu na Korejský poloostrov.