„Se dvěma studentskými projekty z fyziky jsme se zúčastnili Expo Sciences Asia 2014 v jordánském Ammánu," nastínila učitelka fyziky Jitka Soukupová. Mezinárodní přehlídky studentských vědeckých projektů již od roku 1987 pravidelně pořádá organizace MILSET (International Movement for Leisure Activities in Science & Technology). „Jde o organizaci pracující na poli volnočasového vzdělávání a zaměřená je na organizaci vědecko – technických programů pro mladé lidi. Na mezinárodní přehlídce studenti formou prezentačních stánků představují po dobu pěti dnů svoje projekty jak laické veřejnosti, tak odborné porotě," upřesnila Soukupová.

Na přehlídce představovalo své projekty z přírodních věd 72 studentských týmů z 25 zemí světa. Česká republika zde měla zastoupení čtyřmi projekty v kategorii fyzika, z toho dva projekty představili právě studenti stříbrského gymnázia. Žáci tercie Jan Kalčík a Daniel Sůva zde prezentovali projekt s názvem Physics can be fun. „Jednalo se o představení patnácti jednoduchých, ale efektních experimentů z různých oborů fyziky tak, aby k přírodním vědám přilákaly děti, mládež i širokou veřejnost," uvedla.

Studentky septimy a oktávy Jana Nedvědová a Šárka Pomyjová se prezentovaly projektem Physical experiments with beverage cans. Děvčata vyrobila a popsala vlastní fyzikální experimenty z různých oblastí přeměn energie tak, aby pro jejich použití využila vždy plechovky od nápojů. Všechny projekty byly v rámci výstavy představovány účastníkům výstavy, návštěvníkům z řad široké veřejnosti a jordánských škol a také odborné porotě v anglickém jazyce. „Zábavnou formou jsme si připravili výuku. To proto, aby děti viděly že se dá učit hrou. Že chemie a fyzika není nic těžkého. Od dětí jsme měli zpětnou vazbu a bylo vidět, že je to zajímá, mají radost a pochopili, že to jde i jinak a velice jednoduše," doplnila žákyně gymnázia Šárka Pomyjová.

Odborná porota vyhodnotila v rámci přehlídky deset nejúspěšnějších projektů. Oceněné týmy převzaly na závěrečném ceremoniálu pohár z rukou jordánského prince. Jana Nedvědová a Šárka Pomyjová se svým projektem získaly jeden z těchto deseti pohárů.

Prezentovat projekty v rámci Expo Sciences nebyli zástupci gymnázia poprvé. První větší úspěch sahá až do roku 2010, kdy prezentovali projekt Hravá fyzika v rámci Expo Sciences Africa na Réunionu.

V roce 2012 získali zástupci stříbrského gymnázia s workshopem navazujícím na tento projekt pozvání na Creative Science Festival, který hostila Jižní Korea a v loňském roce získali jeden z pěti pohárů Expo Sciences International v Abu Dhabi ve Spojených Arabských Emirátech.

Obrovský přínos cítí i zúčastnění. „Do zahraničí jsem se díky paní Soukupové dostala už potřetí. Jde o poznání jiné kultury, jiné země a mentality. Poznali jsme hodně lidí přímo z Jordánska. Tam dochází do školy velice chytré děti a vybírají nejlepší z nejlepších. Bylo opravdu zajímavé porovnat, co dokáží lidé ve stejném věku jako jsem například já," uvedla studentka Pomyjová.
Přehlídky se zúčastnili Daniel Sůva a Jan Kalčík a Jana Nedvědová a Šárka Pomyjová. Supervizi jednotlivým projektům dělaly Naděžda Zíková a Jitka Soukupová.

„Věříme, že toto nebyl náš poslední projekt. V dalším roce bychom se rádi nominovali na Expo Sciences International do Bruselu. Nápady na realizaci projektů již máme, tak nám držte palce," řekla závěrem učitelka fyziky Jitka Soukupová.