Více uvedl starosta Sulislavi Milan Strohschneider. „S opravou jsme začali v červnu a v listopadu už byl hotový. Během posledního měsíce byl usazen na své místo a před vánočními svátky jej už mohli lidé obdivovat při Vánočním koncertě. Obec zrestaurování uhradila celkovou částkou 577 tisíc korun, ale hodně nám pomohla dotace z Plzeňského kraje, která činila rovných 200 tisíc korun. Další pomoc přišla i z Ministerstva z kultury, ti nám pomohli částkou 150 tisíc korun,“ uvedl starosta.

V sulislavském kostele sv. Vavřince došlo na restauraci oltáře. Během ní byla nalezena destička s latinským textem.Zdroj: Deník / Sihelská Martina

Oltář získal zcela novou tvář. „Při restaurování byl bílý povrch nahrazen zlatým, protože ten byl zjištěn jako původní barva. V oltáři byla také nalezena písemná zmínka na dřevěné destičce v latině. Kostel tak za chvíli bude opraven celý, začali jsme v roce 2009, kdy prošla rekonstrukcí celá stavba. V příštích letech nám ještě zbývá jeden boční a také hlavní oltář. Věřím, že se vše podaří,“ dodal Milan Strohschneider.

Překlad z nalezené destičky
Toto altare portatile1 posvětil dne 7. října léta Páně 1735 nejjasnější a nejdůstojnější pán, pan Jan Rudolf hrabě ze Sporcku, z milosti Boží a Apoštolského stolce biskup Adratský, domácí prelát našeho nejsvětějšího pána papeže, asistent Apoštolského stolce, prelát-scholastik metropolitní kapituly pražské a sufragán pražský ke cti všemohoucího Boha, blahoslavené Panny Marie a Všech svatých, zvláště svatých mučedníků Amadea, Celestina a Clementie, jejichž ostatky do něj vložil a uzavřel.

1/ Altare portatile, nebo jen portatile – posvěcená kamenná deska s ostatky svatých, zasazená obvykle do dřevěného lůžka, která se vkládá do oltářního stolu (mensy), aby se na něm mohla sloužit oběť mše svaté. Jde o tradici, jež pochází z raně křesťanských dob, kdy se křesťané uchylovali před pronásledováním ze strany římských úřadů do katakomb a mši sloužili na hrobech těch, kdo za víru v Krista položili svůj život – mučedníků.

Přeložil Vladimír Červenka