Pokud vám to nic neříká, nedivte se, tato akce je první ve své historii. Jde o procházku večerním Tachovskem se světélky, které zazáří paní Daně Andrlové, mamince tří dětí, která měla v únoru vážnou autonehodu. Při té došlo z devadesáti procent k poleptání jejího těla  a tři čtvrtě roku byla v nemocnici. Po následném pobytu v rehabilitačním centru se vrací ke své rodině a blízcí z Tachova chtějí, aby měla vstup do rodinného života hezký.

Více k akci řekla organizátorka: „Myšlenku svítit malými světýlky ve tmě jsem si přinesla ze svého bývalého bydliště, kde jsme spolu s několika maminkami zorganizovaly procházku Starým Plzencem jako zážitkovou akci pro naše malé děti. Po přestěhování do Tachova jsem se rozhodla v tradici pokračovat a v roce 2008 jsem podnikla první Světélkování v Tachově se svými malými studenty angličtiny, kteří v té době docházeli na klub Angličtina hrou. Už tehdy přišli také jejich rodiče a jejich kamarádi a zažili jsme prima atmosféru s jasným poselstvím, že každý z nás se můžeme stát světýlky pro naše blízké a přinášet jim do života radost. V tom samém roce jsem začala pracovat v Mateřském klubu Krteček  a ke Světélkování pozvala i maminky s malými dětmi, které tehdejší klub navštěvovaly," vysvětlila organizátorka akce Dana Mrázková.

Loňského světélkování se zúčastnilo přes 120 lidí. „S tím přišel nápad využít zájem a uskutečnit Světélkování jako akci pro veřejnost s přesahem. Přinést světlo někomu, koho potkalo něco smutného. Paní Andrlovou osobně neznám, ale myslím, že Tachováci, stejně jako já, měli možnost dozvědět se o jejím neštěstí. Do Krtečka také chodila maminka, která je Dany přítelkyně, a tak jsem měla příležitost prožívat příběh paní Dany z větší blízkosti, a to mě vedlo k přání podpořit Světélkováním právě její rodinu," popsala Mrázková.

Každý, kdo se chce Světélkování zúčastnit, by s sebou měl přinést lampiónek či lucerničku. „Vstupné se nevybírá. Účastníci ale budou mít možnost darovat peníze rodině paní Dany, která strávila dlouhé měsíce v nemocnici v Praze, daleko od svých dětí a manžela a její zdravotní stav si žádá trvalou péči i po návratu domů. Bude potřeba uzpůsobit domácnost, pořídit pomůcky a další. Rodina tedy peníze potřebuje, také lásku, projevení zájmu a sounáležitosti. Kéž jim tedy svítí světlo z našich srdcí," ukončila pořadatelka.