Přišlo několik stovek diváků. Program nabídl hudební i taneční vystoupení, různé workshopy, výstavy nebo řemeslný jarmark. „Je to příjemná a pohodová akce, která má smysl pro místní oblast," zhodnotil Jakub Siegl z Plzně, kterého doplnil pořadatel Jan Florian z Místní akční skupiny Český Západ. „Chceme upozornit na způsob, jakým se dají zachraňovat památky v obcích. Obec převzala chátrající barokní zámek a za pomoci různých dotací jej opravuje," podotkl Florian s tím, že na pořádání se podílelo i Sdružení za obnovu vesnice – Svojšín. A právě seskupení různých dobrovolníků je další hybnou silou při obnově zámku. „Na opravě se pak nepodílejí jen oni, ale i dobrovolníci z celého světa v rámci pracovních workshopů," dodal.

Největším lákadlem bylo sobotní vystoupení kapely Švajneraj, která hraje například staropražské písně. „Zajímavá je i výstava květinových vazeb," vypíchl Florian. Bez nápadu nebyla ani soutěž o nejchutnější marmeládu nebo džem. Do ní se přihlásilo 26 soutěžících, kteří přinesli nejen zmíněné komodity, ale i domácí přesnídávku.

Zámecké zahrady si přijel prohlédnout i krajský hejtman Milan Chovanec v doprovodu poslance Václava Votavy. „Byla to pro nás pocta. Nezapomínají, že nějaký Svojšín vůbec existuje," řekl Deníku s úsměvem starosta Karel Petráň. „Milan Chovanec je vůbec první hejtman, který kdy Svojšín navštívil," připomněl starosta jedinečnost návštěvy. „Za to má plus, prvenství mu nikdo nevezme."

Starosta mu celý areál zámku ukázal a sdělil mu, že je škoda, že kraj nemá dostatek finančních prostředků na opravu památek, jako měl v minulosti. „Chápu ale, že za to může celá ekonomická situace. Bavili jsme i o kultuře a kam by měla směřovat. Zámecké slavnosti byly dokonce zařazeny do programu Plzeň, hlavní město kultury 2015. Budeme tak na různých plzeňských oslavách participovat. Mají totiž programy s regionálním přesahem," uvedl starosta. Podle pořadatelů by se měla akce Zahradní slavnost aneb připomenutí dávných časů, stát tradiční událostí.