Na zámeckém nádvoří bude po celý den probíhat řemeslný jarmark a kulturní program, v zámeckém parku pak bude připraven zábavný program pro děti.

„Po velkém úspěchu loňského nultého ročníku znovu zveme návštěvníky na Zahradní slavnosti," uvedl starosta Svojšína Karel Petráň. „Program s podtitulem Květy baroka je připraven v návaznosti na regionální programovou linii Západočeské baroko Evropského hlavního města kultury – Plzně 2015," upřesnil.

Od 10 do 17 hodiny si budou moci návštěvníci prohlédnout práce zahradníků a zahrádkářů na výstavě květin a květinových vazeb, ale také fotografie z obnovy zámeckého areálu, nebo navštívit galerii předků a výstavu obrazů Klubu výtvarníků Borska na zámku. Ve vstupních prostorách zámku bude připravena výstava Odemčené zámky, upozorňující na stav barokních zámků v okolí. Na nádvoří bude probíhat řemeslný jarmark s puncem Místní výrobek ze západu Čech.

Stejně jako loni zvou pořadatelé hospodyňky a kuchařky, aby přinesly k ochutnání své domácí marmelády, džemy nebo povidla a zúčastnily se soutěže o nejchutnější marmeládu nebo džem. „Do soutěže je možné přihlásit libovolný počet vzorků, a to do 15 hodin, vyhodnocení proběhne po 16. hodině," říká Miroslava Válová, předsedkyně spolupořádající místní akční skupiny Český Západ – Místní partnerství.

V zámeckém parku bude připraven program pro děti – loutkové divadlo Milana Hugo Formana nebo Jitule a Dadule. „Malé návštěvnice jistě osloví ukázka baletního tance v podání mladé baletky Národního divadla," zve Válová. Ve výtvarné dílně budou děti vytvářet květinového ptáčka, který se stane ozdobou parku.

Ve 13 hodin začne na nádvoří doprovodný kulturní program, ve kterém vystoupí country kapela M.H.S. nebo Plzeňští heligonkáři. Na pódiu vystoupí také silák Franta nebo skupina historického šermu Harcíři z Rokycan. Od 18 hodin bude své hašlerky a jiné šlágry hrát Švejkband, v osm vystoupí Míša Leicht a známá bluegrassová kapela COP a program ukončí ohnivou show skupina Siderea.

Pro skutečné zájemce o barokní památky ve Svojšíně budou od 10 do 12 hodin probíhat v zámeckém letohrádku přednášky.

V předvečer slavností, v pátek 2. srpna, proběhne na návsi ve Svojšíně také divadelní představení inspirované úspěchy Viktorie Plzeň Viktorka na Řípu projektu Autobus linky 2015. (jf)