„Stálou expozici, která mapuje život bývalých majitelů zámku, doplní výstava s názvem Poutníci našeho regionu, poutní místa a pustevny," upřesnil Petráň s tím, že nyní je instalována ještě v Plzni, ale od 1. června bude k vidění právě v areálu svojšínského zámku. „Podílel se na ní i autor knih Zdeněk Procházka. My jí ještě doplníme o práce dětí z naší základní školy."

Navštívit můžete i výstavu ornátů z nedalekého kostela svatého Petra a Pavla nebo obrazovou galerii zámků v okolí obce. Dodejme, že ne všechny památky jsou v tak solidním stavu, jako zdejší barokní zámek. Petráň poukázal například na dezolátní stav ošelínského zámečku. „Návštěvník si může udělat celkový obrázek sám. Výstava nabízí mnoho kontrastů," podotkl.

Starosta dále připomněl, že zdejší památka zažila před několika dny významnou návštěvu. Do Svojšína totiž přijel poslední potomek někdejšího vládnoucího rodu Armin Juncker. „Provedl jsem ho po obci, polích a lesích. Armin se totiž zajímá o vše, co je s jeho rodinou spojené. Ukázal jsem mu prostě vše, co v okolí Svojšína je a byl nadšený," nechal se slyšet Petráň. „Domluvili jsme se, že cokoliv vypátráme my nebo on, dáme si vědět a poznatky si vyměníme." Junckera prý nadchl i opravený náhrobní kámen jeho předků. Peníze na opravu šly z veřejné sbírky a Armin Juncker též přispěl.

Sobotní otevření „vyladil" Divadelní spolek z Tachova Komedyjanti s hrou Carla Goldoniho Mirandolina.

Zámek je od dubna do června otevřen vždy o víkendu od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. V červenci a v srpnu je otevřen mimo pondělí a od září do října pak platí stejná otevírací doba jako v případě dubna až června.

Vstupné je pro děti do deseti let zdarma, ostatní platí třicet korun. Pokud budete chtít průvodce a zavítat i do zmíněného kostela, připravte si padesátikorunu.