„V televizi říkali, že sníh začne padat na Štědrý den. Těšil jsem se, že vytáhnu lyže a pojedu s našima na Přimdu. Pořád ale nic, sníh žádný,“ neskrývá zklamání dvanáctiletý Oleg Pokorný z Tachova.

Netrpěliví jsou i dospělí. Obávají se totiž, že u jejich ratolestí euforie z dárků brzy uvadne a děti se začnou nudit. „Kdyby napadl sníh, syn vezme sáňky a s kamarády vyrazí někam za město. Teď se ale doma jenom nudí. Dárky už ho pomalu přestávají bavit a u počítače taky dlouho nevydrží,“ vysvětluje Jana Záhorová z Plané.

Ona, ani její manžel nemají čas na to, aby se synem vyrazili za sněhem na hory. „Já i manžel nemáme v práci volno, pořád sloužíme. Kluk je doma sám a my máme strach, že z nudy začne vymýšlet nějaké lotroviny. Ani nemáme syna kam poslat, aby se trochu vyřádil,“ dodala Záhorová.

Na hory vyrazí uprostřed týdne čtrnáctiletý Vladimír Křížek z Tachova. „Táta bude mít volno, na Silvestra odjíždíme do Krkonoš. Konečně, doma už je pořádná nuda,“ těší se na lyžování tachovský školák.

Sněhové předpovědi zatím nejsou pro lyžaře příznivé. „Neustále sleduji zprávy na internetu. Bohužel z nich vyplývá, že sníh by měl začít padat až po Novém roce,“ uvedl provozovatel přimdské sjezdovky Josef Langmajer.

Pokud ale vydrží současné mrazivé počasí, budou v Přimdě sjezdovku zasněžovat. „Bez přírodního sněhu se ale neobejdeme. Pokusíme se tedy zasněžit alespoň malou část,“ nastínil Langmajer.

Zajímali jsme se, jak rodiče svým dětem vyplňují prázdniny bez sněhové nadílky. „Poslední dva roky zima nestála za nic. Takže s tím máme nějaké zkušenosti. Chodíme na procházky a syna se při nich snažíme nějak zabavit. Například hrami v lese. Ono to ale nejde donekonečna. Chlapec se na sníh hodně těšil. Uvažujeme, že ho první víkend po Novém roce vezmeme někam na hory. Kam, to zatím ještě nevíme,“ pokrčil rameny Jan Černík, otec desetiletého Jakuba.

Jakub dostal k Vánocům lyže. „Ještě jsem je ale nevyzkoušel. Doufám, že se toho v letošní zimě dočkám. Už aby začalo sněžit,“ přeje si s ostatními dětmi.