Obyvatelé, kteří v ulicích Tachovské a Dvořákově žijí, po opravě dlouho volají. Povrchy připomínají spíše tankodrom a kanalizace je na různých místech popraskaná. Součástí rekonstrukcí budou i pokládky ových inženýrských sítí.

„Nedá se ulicí pořádně projet. Musíte jezdit velmi opatrně a do děr musíte vjíždět s atem ještě opatrněji, jinak byste utrhli kolo,“ poukazuje na současný stav jedna z obyvatelek Dvořákovy ulice. Nejinak tomu je i v Tachovské. „Už se na to těším. Ta kanalizace je tu potřeba. Například voda z okapů tekla po ulici,“ uvedl obyvatel domu, který si nepřál zveřejnit své jméno.

V ulici Dvořákově bude vybudována zcela nová dešťová kanalizace, která bude odvádět dešťovou vodu do vodoteče. „To abychom čistírnu nezatěžovali přiváděním čisté dešťové vody. Původní splašková kanalizace, která ústí do centrální kanalizace a jíž jsou splašky odváděny do městské čističky odpadních vod, bude vyměněna, protože je rozpadlá. Stávající vodovodní řad bude nahrazen novým,“ nastínil plány starosta Plané Karel Vrzala.

V zájmu účinného odvodu dešťové vody budou vsazeny nové kanálové vpusti a komunikace bude vyspádována ve spádu 2 % od pravého okraje ve směru jízdy k levému. „V místech, kde hrozí vtok vody vjezdy do objektů, bude osazen obrubník o několik centimetrů výše nad úrovní povrchu komunikace a za ním bude položena betonová dlažba,“ dodal Vrzala.

Ve Dvořákově ulici bude také vyznačena obytná zóna a komunikace zůstane jednosměrná. „Budou vytvořena podélná stání pro automobily. Vzhledem k navržené obytné zóně zde nebudou chodníky, chodci i auta budou užívat celou šířku komunikace,“ uvedl Vrzala.

A jak to bude vypadat v Tachovské? Oprava bude prováděna podél domů od hlavního vjezdu do zámku kolem domů ve zvýšené části ulice dál, až k zadnímu vjezdu do areálu zámku. „V Tachovské ulici bude opět vybudován nový vodovod a kanalizace. Ta bude jednotná, společná pro splaškovou i dešťovou vodu. Povede do centrální městské kanalizace,“ popsal plánský první muž radnice.

Na komunikace bude položen asfalt nebo betonová dlažba. V okolí se pak počítá s travnatými plochami.

Obyvatelé ulic musí podle Vrzaly počítat s tím, že prostor kolem domů bude po několik měsíců problematický. „Je nutno počítat podle počasí s blátem nebo prachem, ztíženou chůzí, ztíženým nebo znemožněným vjezdem aut. Měli by zvážit, kde budou v této situaci svá auta parkovat,“ sdělil starosta.

Na obě investiční akce bylo vypsáno výběrové řízení. „Dvořákovu ulici bude rekonstruovat stavební firma Strabag, Tachovskou pak firma EKO – KV. Město ale trvá na dokončení prací koncem října tohoto roku,“ sdělil starosta Karel Vrzala s tím, že s výstavbou se ještě nezačalo.