Soutěž pořádal Štefan Berčík ve spolupráci s osadou Vítkov a jeho příbuzní, kteří přijeli většinou ze Slovenska, tvořili velkou část startovního pole.

„Ze začátku jsem měl obavy, protože krátce před zahájením soutěže tu bylo pár lidí. Ale pak jich najednou přišlo dost, takže jsme měli skoro dvacet soutěžících, což je úspěch. Jsem docela překvapený, možná až dojatý,“ řekl nám po vyhlášení výsledků hlavní organizátor. Ten shodou okolností vyhrál.

Výkony soutěžících hodnotila čtyřčlenná porota. Ta hodnotila bodově kvalitu pokosu, přípravu kosy, oděv a nářadí a umělecký dojem. V případě rovnosti bodů rozhodoval o konečném pořadí dosažený čas. „Nejpřísněji hodnotíme postoj ke kose,“ informoval nás předseda poroty Milan Kovačík. „Soutěž v kosení trávy je podle mne zajímavá a rozhodně bych ji doporučil jako průpravu třeba pracovníkům technických služeb,“ vyjádřil se předseda poroty.

Každý ze soutěžících měl za úkol posekat plochu o dvaceti metrech čtverečních. „Postupně to zvyšujeme, loni i předloni byla soutěžní plocha o něco menší,“ uvedl Berčík.

Ve stylovém oblečení nastoupil do soutěže například Miloslav Kořínek z Částkova. Ten si na nohy vzal staré dřeváky. „Našel jsem je doma, ale moc v nich nechodím. Občas je ale používám na zahradě. Mají obrovskou výhodu, protože v zimě nekloužou,“ řekl nám.

Soutěž si vyzkoušel také Dušan Smerekovský z Tachova. „Nečekal jsem, že je to taková makačka,“ vyjádřil se bezprostředně po pokosení dvacetimetrového soutěžního pole.

Výsledky soutěže o Vítkovského sekáče:

Muži: 1. Štefan Berčík, 2. Lubomír Riapoš, 3. Jan Berčík st.
Ženy: 1. Eva Berčíková, 2. Marie Krohová.
Děti: 1. Josef Berčík, 2. Juraj Csanalosi.
Největší zákos: 1. Lubomír Riapoš.