Své sedmé dostaveníčko si tady dali členové Automotoklubu Trabant Plzeň. Nad přehradou tak v sobotu při slalomu do vrchu burácely tři desítky dvoutaktních motorů.

„V pátek jsme se začali sjíždět a sobotní dopoledne tradičně věnujeme slalomu do vrchu. Odpoledne je na programu orientační jízda po tachovském okrese s cílem u motorestu v Benešovicích. Tam pak budou řidiči absolvoval jízdu zručnosti,“ řekla nám v sobotu předsedkyně AMK Trabant Milada Šambergerová.

V neděli pokračovalo setkání trabantů v Plzni na Borských Polích.

Rok práce

Mezi třemi desítkami účastníků byli také Josef Kolář a František Klampfl z Českého Krumlova. Ti se představili s předchůdci klasických ´hranatých´ trabantů, přijeli s vozidly typu P60. Obě auta byla vylepšená do luxusnější podoby.

„Dalo nám to tak rok práce, než jsme vozy upravili. Původní je tvar, kliky, okna a další detaily. Ale motory už jsou jiné, máme tam výkonnější hnací jednotky z wartburgů,“ vysvětlili pyšní majitelé vozů.

V běžném provozu je však moc často nepotkáme. „Jezdíme jen na srazy, někdy na rodinné výlety, ale od podzimu do jara trabanty necháváme odpočinout,“ uvedl Josef Kolář.

Jeden z prototypů

S unikátem přijeli manželé Kutřínovi ze Žatecka. Dvoumístný pick up je podle Zdeňka Kutřína jedním z pěti vyrobených továrních prototypů, který měl údajně sloužit východoněmecké poště. Do sériové výroby se ale nikdy nedostal. „Já jsem ho zrenovoval podle obrázků z totálního vraku,“ řekl nám Kutřín, který má doma ještě Trabanta kabrio.

Předsedkyně klubu dává přednost klasice. „Já mám doma kombíka trabanta z roku 1972. Je to takové naše rodinné stříbro. Snažím se ho ponechat v původní podobě, takže když je třeba něco opravit, doplnit, tak se snažím sehnat originální díly,“ řekla nám Milada Šambergerová.

Muzeum trabantů

Při příležitosti butovského srazu vozidel značky Trabant bylo v neděli v Plzni otevřeno také muzeum těchto automobilů z továrny v Eisenachu. „Je to takové malé soukromé muzeum na Rolnickém náměstí v Plzni,“ upřesnil jeho majitel Pavel Křovák. Jak dále uvedl, v muzeu má několik modelů tohoto automobilu a také různé doplňky, motory a další předměty týkající se dvoutaktního vozidla. „Ale zatím není možné, aby bylo otevřeno denně,“ dodal majitel.

Zájemci o prohlídku ale mohou volat na číslo 728 172 212.