Čtvrtému největšímu městu v Plzeňském kraji turistická rozhledna chybí a místní i návštěvníci ji chtějí, řekl ČTK starosta třináctitisícového Tachova Ladislav Macák (ČSSD). Start závisí také na tom, jak budou vypadat evropské dotace v roce 2014, kdy by měla stát.

„Počítali jsme, že bychom už příští rok začali něco dělat, ale máme trochu problém s Pozemkovým fondem," dodal. Za pozemky na přístupovou cestu požaduje ornou půdu a ještě značný doplatek, což by podle Macáka stavbu velmi prodražilo. Hledáme náhradní řešení přístupové cesty, dodal. Podobná situace je podle Macáka také s pozemky pod sjezdovkou. „Chtěli jsme tam umělé zasněžování, ale nebudeme to dělat na cizím pozemku," uvedl Macák.

Na Plzeňsku je 40 vyhlídkových věží

Z rozhledny, která bude přístupná celoročně, bude vidět až do Německa i na všechny okolní kopce Českého lesa. V Plzeňském kraji je 40 vyhlídkových věží a rozhleden. Jedinou rozhlednou v okolí Tachova je starší zděná vyhlídka v 15 kilometrů vzdálené Plané. Další na Tachovsku by mohla vzniknout na kótě Havran ve výšce 900 metrů nad mořem, kde je kovová konstrukce. Bývalá vojenská hláska patří armádě, jež ji nabídla mikroregionu Lučina.

Rozhledna za tři miliony

Vyhlídka z pozinkované oceli by měla stát maximálně tři miliony korun. Z několika návrhů oslovených projektantů vybrala radnice plzeňské Architektonické studio Hysek, které už v Tachově projektovalo nedávno dokončený venkovní bazén. Rozhledna bez obsluhy bude přístupná pro veřejnost bezplatně a celoročně.

„Vysoká je tady nejvyšší vrch, je tam i městský památník boje husitů u Tachova v roce 1427, který chceme také opravit," uvedl Macák. V minulosti stála na bývalém poutním místě dřevěná vyhlídka a kaple. Dominanta Tachova, kostel na náměstí patřící církvi, není veřejnosti přístupný, a není tedy odkud se podívat do kraje.

Lidé budou moci po druhé straně kopce, kde se v zimě lyžuje a jsou tam městské lesy, dojít až k jízdárně ve Světcích, která je od předloňska národní kulturní památkou. Radnice chce k Vysoké obnovit vyhlídkovou stezku.