„S myšlenkou přišlo již před časem vedení města. Důvodem je monitorování míst, kde nejčastěji dochází k projevům vandalismu," uvedl Deníku velitel tachovských strážníků Jaroslav Klíma. „Tyto přístroje budou umístěny především v Knížecí aleji. Právě zde registrujeme velice časté poškozování odpočívadel, která jsou zde instalována. Také je kolem nich nepořádek," pokračoval velitel.

Podle jeho vyjádření je toto jedna z možností, jak řádění zdejších vandalů alespoň částečně omezit. „Neznamená to však, že by se těmto místům městská policie poté vyhýbala, právě naopak. Doufáme, že častější hlídkování našich strážníků společně s instalováním automatických fotopastí pomůže zlepšit zdejší situaci," uvedl dále Jaroslav Klíma.

Dvě kamery zatíží rozpočet tachovských strážníků přibližně dvaceti tisíci korunami. Instalovány by měly být ještě v tomto roce. Podle Klímy město po čase vyhodnotí účinnost těchto opatření. „Jestli poté budou pořízeny další, to zatím nelze říci," doplnil.

V Tachově však kromě těchto dvou fotopastí přibudou další kamery, které budou přímo napojeny na monitorovací systém. Jejich počet se rozšíří o osm kusů. „Jedná se především o dolní část náměstí Republiky a Pobřežní ulici. V těchto místech se často potýkáme s problémy, a to zejména o víkendu. Například v minulých dnech zde byly umístěny nové odpadkové koše, některé z nich nevydržely na svém místě ani čtyřiadvacet hodin," konstatoval dále Klíma.

Novinkou v Tachově bude to, že ke kamerovému systému bude mít z vlastního pracoviště přístup i Policie ČR. „Ta už nebude muset o záběry žádat naše strážníky. Město na projekt obdrželo dotaci zhruba jeden a půl milionu korun," doplnil závěrem Jaroslav Klíma.