Režiséři Tomáš Weinreb a Petr Kazda chystají natáčení celovečerního filmu o osminásobné vražedkyni a do Tachova si v pátek přijedou vybrat vhodné oblečení pro tento film.

„Dobové oblečení vykupujeme na několika místech. Tachov jsme si vybrali záměrně, myslíme, že tu můžeme narazit na zajímavé druhy dobového oblečení," řekl Deníku režisér Tomáš Weinreb.

Filmaři budou vykupovat šatstvo od třicátých let až po polovinu sedmdesátých let. Řadu kostýmů už se jim podařilo získat, nedávno byl podobný výkup v Plzni. „Zajímá nás veškeré oblečení z té doby, ale nouze je především o doplňky. Potřebujeme například kravaty, těch je poměrně málo, klobouky, spodní prádlo. Doslova zoufalý je nedostatek podprsenek. V šedesátých a sedmdesátých letech se nosily podprsenky jiného střihu a pod kostýmy by byly současné podprsenky znát. Na herečkách by pak kostým vypadal jinak," popsal režisér.

Filmaři rovněž uvítají boty ze jmenovaného období. Těch také není dostatek. „A v neposlední řadě věci z umělých materiálů, třeba tehdy rozšířené dederonové svršky," dodal Weinreb.

Filmaři už řadu kostýmů nakoupili, někdy ale i jiné, než pro uvedený film. „Někdo nám přinesl například šaty z roku 1905. Pro náš film se nehodí, ale byly zajímavé, tak jsme je odkoupily do fundusu. Mohou se pak použít pro jiné projekty."

Film Já, Olga Hepnarová se začne natáčet letos v listopadu v ateliérech a příští rok potom v různých exteriérech v České republice i v Polsku. Premiéru by měl mít v roce 2014. Předsta­vitelku hlavní role již filmaři vybrali, ale její jméno zatím tají. Jasné je, že to bude polská herečka. „Chceme neokoukanou tvář a navíc jsme zjistili, že polské herečky – z těch, z nichž jsme vybírali – se vizáží a výrazovostí tváře hodí pro roli mladé vražedkyně víc," vysvětlil Weinreb.

Filmaři chtějí klást důraz na detaily, k tomu patří i výkup originálního dobového oblečení. Film bude černobílý. „Je to i tím, že celá doba byla taková šedivá, přesto ale nechceme nic podcenit a pracovat s originálním oblečením i dalšími rekvizitami," doplnil režisér.