Do města dorazil transport smrti z koncentračního tábora Buchenwald do tábora ve Flossenbürgu, během kterého tragicky zahynuly stovky lidí. V Tachově jim byly vybudovány dva pomníky připomínající jejich utrpení.

Stejně jako v předešlých letech, pietní den odstartoval akt v urnovém háji. Zde se nachází hrob 600 obětí nacistického řádění, a zaujímá tím smutné první místo jako největší hromadný hrob v České republice. Vzpomenout na bolestné události a vzdát hold obětem do urnového háje přišli zástupci Tachova, Policie České republiky či hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

„Velice si vážím toho, že se zde každoročně scházíme a každoročně si zde připomínáme tuto hrůznost , aby se nikdy neopakovala, abychom mohli žít v míru a hlavně abychom na tyto události nikdy nezapomněli,“ řekl během pietního aktu v urnovém háji starosta Tachova Jiří Struček.

Zámek v Tachově - ilustrační foto.
Nový celodenní festival přinese hudbu a umění

Kromě proslovu tachovského starosty zazněla také modlitba farářky Církve československé husitské Zuzany Kalenské a vystoupil Tachovský dětský sbor, který během aktu zazpíval i českou hymnu. Atmosféra v urnovém háji plně odpovídala vážnosti tragické válečné události.

DOŠLO I NA OSTŘEJŠÍ SLOVA

O poznání uvolněnější nálada vládla u bývalého okresního úřadu, kde se pomalu chystal průvod k dalšímu pietnímu aktu. Uctění památky obětí padlých bojovníků a projevu úcty přeživším hrdinům druhé světové války u pomníku Mohyla již tradičně předchází lampionový průvod. Toho se vedle tachovských mažoretek a Dechového orchestru mladých zúčastňují také desítky lidí z řad veřejností.

Veškeré veselí průvodu však utichlo po příchodu k Mohyle osvícené svíčkami. Před kladením věnců na další z památníků opět došlo na několik proslovů. Promluvil zde i hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Věž kostela Nanebevzetí Panny Marie je obestavěna lešením.
Na kostelní věži začaly stavební práce, poslední na delší dobu

„Je smutné, že na sklonku války, kdy již bylo vše rozhodnuto, přišlo zbytečně o život mnoho lidí. Dovolte mi, abych při příležitosti tohoto aktu poděkoval i vám, Tachovanům, že více než sedmdesát let udržujete místo této smutné události. Nicméně dovolte mi vyjádřit i mé znepokojení. Když jsem byl malý kluk a bydlel jsem v Plané, tak jsem tady na Tachovsku podobné akty viděl a účastnil se jich. Nikdy by nás ale nenapadlo zpochybňovat to, že když někdo ponižuje jiné lidi kvůli barvě pleti nebo že mají jiné politické názory či jiné náboženství, že je to zavrženíhodné a že to musíme tvrdě odmítat. A vidíte dnes. Uběhlo několik desítek let a jsme v době, kdy zcela veřejně někteří naši představitelé otevřeně vyznávají rasismus a xenofobii. My se musíme těmto projevům nenávisti opět postavit a jednoznačně říkat náckům ne,“ řekl u Mohyly hejtman Plzeňského kraje. Jeho projev na mnohé účastníky silně zapůsobil. Po vystoupení dalších hostů byly na pomník položeny květiny.

Pietní akt v Tachově byl teprve první z řady podobných akcí. Již tuto neděli se uskuteční další pietní akt v Pístově. Začátek května poté přinese oslavy 1. máje a připomenutí osvobození Tachov

Ilustrační foto.
Kapličku obnoví podle dochovaných fotografií