Oslavy začaly už v pátek a hlavní program se konal v sobotu. Po vystoupení Dechového orchestru mladých následovaly ukázky kulturního dědictví Vietnamu. Komunitu vystřídala skupina Wyjou. Pro diváky atraktivní je každoroční průvod v kostýmech. Ne jinak tomu bylo i letos. Tachov ale při Historických slavnostech ukázal hned několik novinek. Nový prapor a znak města, publikaci o jízdárně ve Světcích a také nového maskota města, dvouocasého bílého lva.

Z pódia na náměstí přivítal Tachovany i návštěvníky královského města starosta Jiří Struček. „V tomto těžkém velmi teplém počasí to není jednoduché pro nikoho a za to, že jste sem vážili cestu, zasloužíte poděkování," řekl před projevy hostů poslanců Václava Votavy a Jana Volného. Poté společně pokřtili novou vlajku Tachova. Je čtvercová, červenobílá s korunovaným, bílým, dvouocasým lvem a zavlaje na tachovské radnici. Jde o oficiální vlajku města Tachova a schválily ji všechny úřady včetně podvýboru Sněmovny.

Další novinkou je publikace o jízdárně. „Pracoval jsem na ní celkem pět let, vlastní kniha vznikala asi tři čtvrtě roku. Muselo se hodně krátit textu, ale povedl se výběr obrázků, které dodali jiní a tím udělali knihu ještě hezčí," uvedl autor Štěpán Čadek 
o výpravné publikaci.
Veřejnosti byl také na pódiu představen maskot města, kterého předtím mohli diváci spatřit v průvodu. Město bílého lva coby maskota bude používat například při fotbalových nebo hokejových soutěžích.

Do poslední chvíle bylo tajné, kdo je uvnitř kostýmu dvouocasého lva s vypláznutým jazykem. Jak ale v odpoledním žáru bylo muži v kůži lva se Deníku podařilo zjistit. „Je strašné vedro, skoro vůbec jsem nevnímal okolí. Ještě hodinu po sundání masky jsem se potil," svěřil intenzivní zážitky Ivan Pešek z Městského kulturního střediska Tachov.

Stovky lidí, které přihlížely kostýmovanému průvodu, se pak přesunuly na náměstí, kde bylo množství stánků s občerstvením a do noci pokračovalo hudební vystoupení. Zněly hity v podání například Báry Zemanové, Janka Ledeckého nebo Plavců.

Jedním z mnoha návštěvníků byl Jaroslav Novotný. „Chodím sem s ženou každý rok, hlavně na průvod a pak večer na kapely nebo zpěváky. A taky na ohňostroj, ale ten letos prý nebude," řekl v sobotu odpoledne Deníku a dodal, že se těší na večer na Plavce.

Ohňostroj muselo město zrušit z důvodu zákazu, který vyhlásil hejtman Plzeňského kraje na základě doporučení hasičů.

Historickým slavnostem v Tachově se budeme ještě věnovat.