Akce patří k oslavám 900 let od první písemné zmínky. „Jsem nadšený. Ač jinak často kritický k akcím, které pořádají ve městě, ale Den pro Tachov měl hlavu a patu. Rád jsem si užil den s dětmi po obědě a večer jsem zavítal s přítelkyní pod rozhlednu a i když fronty vypadaly nekonečně, byly jsme osvěženi hned. Doufám, že se taková akce bude opakovat," zhodnotil akci Jiří Černý z Tachova.

V davech lidí bylo vidět i několik zástupců města. Činnost organizací hodnotí velice kladně, stejně jako zastupitelka města Marcela Vránová: „Na sobotní akci se mi líbilo moc. Nová naučná stezka je moc pěkná, ale ještě si jí projdu v klidu, až tam nebudou takové davy lidí. Výběh rozhledny jako závod byl super nápad. Večerní festival pro mě osobně nebyl nic moc."

Celý Den pro Tachov odstartovaly farmářské trhy v Pivovarské ulici, kde jste si hned po ránu mohli dát šálek pražené kávy, k té zakousnout koláček a nakoupit výrobky hlavně z domácích produktů. Aby byl program trhů ještě pestřejší, v zadní části trhoviště sehráli divadlo členové divadelního spolku Komedyjanti a pro své diváky připravili vtipné představení. Kdo nakoupil, mohl si projít budovu KATu a zjistit něco o činnosti organizace.

Po poledni se hlavní program přesunul k zimnímu stadionu, kde čekalo na pohádkovou cestu za pokladem jízdárny několik desítek dětí, možná stovek. Ty vycházely v doprovodu svých rodičů po skupinkách a cestou plnily úkoly na stanovištích. U vodníků chytal rybičky na prut šestiletý sebevědomý Jan Houšek: „Že vychytám z rybníčku všechny rybky jsem věděl už jak jsme s maminou přišli, protože tuhle hru hrajeme na zahradě ve školce a jde mi to." Všichni došli k jízdárně ve Světcích, kde na ně čekal poklad.

Slavnostně byla také otevřena nová naučná stezka, která je umístěna do lokality vrchu Vysoká v Tachově a okolí osady Světce. Délka stezky je 1,8 km s deseti zastaveními.

Buřty jste si mohli opéct na novém piknikovišti mezi památníkem a rozhlednou. Nebo když vám zbyl čas, využít jste jej mohli k vyzkoušení nové hry discgolf.

Odpoledne byl hlavní bodem programu běh na rozhlednu. Soutěžící byli rozděleni do kategorií, které měly jednotlivé vítěze.

Večer patřil hudebnímu festivalu, na kterém jste mohli slyšet několik hudebních žánrů. V programu vystoupili Květy, The Love Songs Orchestra, El Gato Negro, Grande Tete a Glajstr Duo.