Podle údajů odboru vnitřních věcí Městského úřadu v Tachově mělo město k letošnímu 1. lednu 11 822 obyvatel. „Jedná se o počet obyvatel města a všech jeho místních částí, samotný Tachov pak má 11 296 obyvatel," informovala Hana Štruplová s tím, že převládají ženy, kterých je přes šest tisíc.
Nejvíce lidí za posledních 25 let žilo v Tachově v roce 1993, kdy mělo město 12 969 obyvatel. Od té doby počet obyvatel víceméně klesal (kromě již zmíněné výjimky v roce 1998), až se v roce 2012 dostal na zatím nejnižší úroveň od roku 1991. Tehdy úřad evidoval 11 789 obyvatel, přičemž stejné číslo se udrželo i následující rok.

Vedení města je rádo za pozitivní vývoj. Podle starosty Jiřího Stručka je důležité, aby se lidé ve městě dobře cítili a neměli důvod se stěhovat jinam. „Myslím, že v tomto směru máme co nabídnout. Svědčí o tom fakt, že pokles počtu obyvatel se v posledních pěti letech zpomalil, předloni zastavil a teď je nás naopak více," uvedl.

Důležité je podle něj především zázemí. „Kromě v minulosti vybudovaných sportovišť, možností volnočasových aktivit dětí i dospělých, se povedlo rozšířit možnosti soukromé výstavby rodinných domů v Třešňovce, kde jsou ještě volné parcely," doplnil.

Další rozsáhlá výstavba, která by měla lidi v Tachově udržet a případně přilákat další, se plánuje. „Výstavba na pozemcích nad rapotínským sídlištěm je ve stádiu příprav. Je to developerský projekt, ale pro nás není důležitý vlastník, ale to, co na pozemcích vznikne. A my jsme rádi, že to bude právě bytová výstavba," vyjádřil se tachovský starosta s tím, že v uvedené lokalitě se plánuje výstavba řádově dvou set rodinných domů a také domů s nájemními byty.

K atraktivitám, které by mohly občany v okresním městě udržet a případně přilákat další, se podle starosty může počítat i třeba nová rozhledna, jízdárna a nedávno zrekonstruovaný zámek s novým prohlídkovým okruhem. „Po letech, po generacích, se můžeme konečně pochlubit, že zde máme zámek s prohlídkovou trasou – tak, jak si představujeme, když někam přijdeme, kde je zámek. Na zastupitelstvu jsem četl dopis od našeho pana faráře, který mne velmi dojal. V závěru píše, že je hrdý, že dělá faráře právě v Tachově. Byl to velmi milý dopis, který je dalším z dílků mozaiky, které mohou udržet lidi v Tachově," řekl Deníku starosta Tachova Jiří Struček s tím, že k tomu patří mimo jiné čistý vzduch, prostředí Českého lesa, blízkost hranic s Německem s možnostmi zimních i letních výletů a mnoho dalšího.

Vedení města má další představy do budoucna, jak vylepšit zázemí pro obyvatelstvo. „Je třeba vyřešit vlastnické vztahy na pozemky sjezdovky na Vysoké a vybudovat systém umělého zasněžování. Teď zrovna máme období, kdy by se hodilo. Sněhu tam není mnoho, ale bude pár dní mrznout a zasněžování by tam mělo efekt. Takovými drobnostmi lidi ve městě udržíme, popřípadě přilákáme další."

Samozřejmě hrají podle Stručka roli firmy a zaměstnavatelé, kteří ve městě působí. „Ceníme si, že v Tachově řada firem působí, rozšiřují se a tím lákají nové lidi. Nejen do výroby, ale také třeba střední management, vývojové pracovníky. Tím se sem dostanou lidé, kteří si zde budou moci postavit dům, nebo zařídit bydlení, zakotvit, což je pro město také velmi důležité."

Rozšiřování počtu zaměstnanců avizují některé velké firmy působící ve městě, další výrobní závod by se měl do Tachova přestěhovat z Plzeňska a měl by přinést několik desítek pracovních míst.

Radnice chce také vycházet vstříc v řešení otázek strategického bydlení, tedy například v řešení bydlení v případě, že do města přijde nový učitel, policista, či lékař. „Možnosti, jak podpořit nové zaměstnance, příchozí lidi z jiných krajů, tady existují," dodal Struček.

Městský úřad v Tachově zveřejnil také průměrné věkové složení obyvatelstva – to je v rámci celého města 42,42 let, přičemž mužům je v průměru 41,14 a ženám 43,61 let.

Z jednotlivých místních částí má nejvyšší věkový průměr osada Bíletín, a to 55,3 roků, nejnižší Vilémov s 38,48 roky.

Zatímco počet obyvatel Tachova poprvé po letech mírně vzrostl, ve Stříbře zatím klesá, a to vždy o několik desítek za rok. K prvnímu lednu letošního roku ve městě žilo 7726 lidí, zatímco rok předtím to bylo o necelých padesát obyvatel více.

Na přelomu let 2012 a 2013 to bylo ještě o něco více, a to 7822 lidí, přičemž letošní stav je o osmdesát obyvatel vyšší, než na přelomu let 2011 a 2012, kdy stříbrská matrika evidovala 7646 obyvatel.

„Tyto údaje jsou včetně cizinců, kteří jsou ve Stříbře přihlášeni k trvalému pobytu," upřesnila Deníku Ondřejka Grundlochová z evidence obyvatel Městského úřadu Stříbro.