VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tachovské houby jdou i do ciziny

Halže – Tachovsko je mezi houbaři uznávaným houbařským rájem. Letos je podle znalců úroda ještě větší, než v předchozích letech. A tak je možné sbírat nejen pro vlastní potřebu, ale trochu si i přivydělat.

4.9.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: Eva Ženíšková.

Houby je totiž možné odevzdat do výkupu v Halži. A tak si na hříbcích, které rostly třeba u Žďáru, pochutnají například v Norimberku, či ve Frankfurtu.
V Halži vykupují především hřiby smrkové. „Letošním rokem vykupujeme houby poprvé. Rozhodla jsem se, protože jsem biolog, také ráda sbírám a zpracovávám houby, takže jsem to chtěla zkusit," vysvětlila učitelka tachovského gymnázia Daniel Kemrová, která si výkup hub zřídila doma v garáži.
Aby člověk mohl provozovat výkupnu hub, musí absolvovat mykologické zkoušky (zkoušený musí prokázat znalost zhruba stovky druhů hub), znát legislativní záležitosti, dvě vyhlášky, mít živnostenský list a chladicí zařízení.

V něm se chladí nejvíce právě zmíněný hřib smrkový, dále lišky, křemenáče. „Vykupovaly se i směsi. Ty jsou ovšem pozastavené, protože v celé republice je obrovské množství hub a zpracovatel nedokáže vše odebrat. Ve směsích se pak mohou objevovat třeba i kozáci, klouzci," dodala Kemrová s tím, že se vykupuje například i kotrč, či krásnoporka.

Houby z Halže putují na různá místa, odběratelů je několik. „Část hub se musí odvézt rychle, kvůli čerstvosti. Odváží si je odběratel do Německa, kde se dále třídí a putují do restaurací a na trhy do větších měst. Případně jdou k dalšímu zpracování, jako je konzervace, mražení, sušení. Dělají se z nich také různé kořenící směsi, houbové bujóny, omáčky a podobné výrobky," uvedla dále.

Další část odběratelů hub z výkupny v Halži je tuzemských. Jsou mezi nimi například i restaurace z Tachovska, případně další odběratelé z Plzně, Prahy. „Tachovsko je na houby velmi bohaté a za letošní léto, co naše výkupna funguje, jsme už odkoupili houby řádově ve stovkách kilogramů," řekla Kemrová.
⋌Dokončení na straně 3Houby do výkupny nosí především trvalí sběrači, což jsou lidé většinou v důchodu nebo ti, kteří nemusí do zaměstnání a mají dopoledne čas jít nasbírat houby. Za jeden kilogram hřibu smrkového si mohli například ve čtvrtek vydělat 130 korun.

Sbírají se menší houby, zdravé, v prvotřídní kvalitě. Ty méně kvalitní, mírně červivé, se ve výkupně musí dále zpracovat. „Houby je třeba pokrájet, červivé části vyhodit. Vesměs jsou kvalitní, ale stalo se také, že jsem krájela do deseti do večera," řekla Deníku ve výkupně Anna Večerníková.

Autor: Jiří Kohout

4.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zástupci tachovského okresu sbírali důležité body

Děti ze Základní školy Hornická Tachov se učily běžkovat. Výlet jim zajistila partnerská škola z Plössbergu.

Děti se učily běžkovat v Silberhütte

Naši prvňáci ze ZŠ Svojšín

Tachovsko - Ve středu 24. ledna najdete v Tachovském deníku prvňáky ze  ZŠ Svojšín. Nezapomeňte si koupit noviny.

Hasiči zachraňovali tři lidi z průrvy u střelnice

Stříbro – K neobvyklému zásahu vyjížděli v sobotu večer hasiči i policisté do objektu střelnice ve Stříbře.

Smrtící silnice: Víc lidí zabijí řidiči osobáků než kamioňáci

/INTERAKTIVNÍ INFOGRAFIKA/ Deník zanalyzoval všechny smrtelné nehody, při nichž loni zemřelo 502 lidí. Nejčastější příčina? Řidiči jeli příliš rychle, nevěnovali se řízení či vjeli do protisměru.

Stromy padaly na auta i na domy

Planá - Na zaparkované auto spadl v neděli po poledni v Plané ve Smetanově ulici vzrostlý strom.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>