Kino Mže tuto sobotu uvede celkem třináct filmů autorů i z Tachovska. Jde o soutěžní snímky přihlášené do Českého videosalonu, který se koná už potřinácté.

Organizátoři soutěže Městské kulturní středisko Tachov spolu s Nipos – Artama  Praha zvou na promítání do kina Mže širokou veřejnost.

Jak vzniká film

Své soutěžní snímky zaslal také tachovský filmař František Soukup. Jeden nazval Transport smrti. Jak takový film vznikal, vylíčil v následujících řádcích.
V roce 1946 jsem se jako šestiletý  s rodiči přistěhoval do Tachova. Rodiče se tehdy byli se mnou podívat na „Novém židovském hřbitově", kde koncem války bylo spáleno velké množství vězňů z transportu smrti. Zda to bylo ještě v tom roce nebo o rok později to už nevím.

Tehdy se tam válelo ještě množství pozůstatků po spálených vězních jako části obuvi, opasků, lžic apod. Zdi oplocení byly silně očouzené a byla o ně opřena opálená velká plechová nosítka. To místo ve mně zanechalo nezapomenutelnou hroznou vzpomínku. Už v roce 1975 jsem chtěl natočit amatérský film o pochodech smrti, které procházeli Tachovskem. Nevědomky jsem se tehdy dotkl StB, která v tom roce měla akci s názvem „Močál" a pátrala také po pochodech smrti. Dokumenty, které jsem měl již připravené mi zmizely. O akci StB „Močál", která tehdy probíhala na Tachovsku  jsem se dočetl až nedávno v policejním archivu v Praze.

V roce 1987 jsem také pracoval na novém oplocení bývalého „Nového židovského hřbitova" v Tachově.  Nyní je to „Urnový háj". U plotu jsem našel kruhovou zinkovou známku, na které bylo vidět, že prošla ohněm. Domníval jsem se, že to byla známka nějakého vojáka, který tam byl koncem války spálen. Začal jsem dopisy pátrat po celé Evropě, ale vojenská známka to nebyla.  Ale moje snažení nebylo zbytečné. Z Prahy mi přišly tři výpovědi svědků, které mi objasnily to, co se tehdy v Tachově stalo. Napsal jsem to tehdy do místních novin a za dva roky tam byl postaven obětem války pomník. Posledních asi pět let jsem se věnoval myšlence o natočení filmu  a hledal jsem materiály o transportu smrti, který přijel 13. dubna 1945 do Tachova.

Film se mi podařilo natočit, a pokud budete mít čas, tak ho můžete vidět na soutěžní přehlídce neprofesionální filmové tvorby v sobotu 5. dubna.

Seznam filmů

Zdroj: Youtube