Také v Kořenu, části obce Olbramov, se místní rozhodli zasadit mladé stromky ovocných odrůd. „Přes nepřízeň počasí se sešlo dvacet dobrovolníků včetně dětí, aby zasadili padesát ovocných stromů," dala do redakce vědět Tereza Chaloupková a dodala, že Chaloupkovi se už těší na budoucí úrodu.

S myšlenkou, že stromů není nikdy dost, přišla parta nadšenců také v místech zaniklé obce Jedlina, kde zasadila přes padesát listnáčů z nichž některé byly ovocné stromy. „Hlavně to vyžaduje cit, vzdělání v oboru je taky nutné. Skladba stromů je dána tím, že se nacházíme v Chráněné krajinné oblasti Český les, a tak zde mohou být jen domácí stromy," řekla Darina Smerekovská s tím, že staré odrůdy ovocných stromů jsou přínosem pro krajinu i lidi.

Další ovocné stromy budou sázet v těchto dnech v Kšicích. „Přesné datum jsme ještě nestanovili, ale dostali jsme padesát stromků. Jsou to staré odrůdy jabloní, které zasadíme v obci a okolí," uvedl místostarosta Karel Rada.

V Kostelci zvou na společné sázení tuto sobotu, tedy 9. listopadu. Akci nazvali Jeden dům, můj hrad, jeden strom, náš sad. „Společnými silami vysadíme ovocný sad, za každou rodinu jeden ovocný strom," zní pozvánka z Kostelce. Podle starosty Františka Trhlíka se tak vytvoří na kraji obce přirozený vesnický krajinný prvek. V Kostelci mají sraz pro sázení stromků ve 13 hodin u fotbalového hřiště.

Projekt Tisíc stromků pro Plzeňský kraj vyhlásil kraj a jedním z těch, kdo stáli u jeho zrodu, je Tachovan Pavel Šrámek. „Cílem projektu je obnova krajových původních odrůd jabloní a hrušní," řekl Šrámek Deníku v jednom z rozhovorů.