Na tradici masopustu se samozřejmě nezapomnělo ani na Tachovsku a právě uplynulý víkend by se dal považovat za pomyslný vrchol masopustního veselí.

Objekt Deníku stihl zavítat během soboty do tří obcí, které tradici masopustu ctí již dlouhá léta. Jako jeden z prvních odstartoval masopust ve Starém Sedlišti. Místní se sešli před obecním úřadem a po drobném občerstvení, oficiálním zahájení a předání klíče od obce se již maškary, ve kterých byly zastoupeny jak klasické postavy, i novější, vydaly na svou pouť Starým Sedlištěm.

Není tomu zas tak dlouho, co v Kladrubech oslavili významné jubileum týkající se právě tradice masopustu. I přesto, že na letošek nebyla naplánovaná žádná větší oslava, program před městským úřadem byl rozhodně zajímavý. Nejdříve došlo na seřazení všech účastníků průvodu, kterého se zúčastnila také rodina z Domažlicka. Po předání klíče od města došlo na tradiční překvapení, které letos obstarala letecká přepravní společnost. Po vtipné vsuvce se i tento průvod, který čítal opět desítky masek vydal po Kladrubech.

Ilustrační foto.
V Chodové Plané se sejdou největší siláci na historickém Strongmanovi

Na masopust v Kostelci nebyli připraveni pouze aktéři. Obyvatelé obce již na masky čekaly s nejrůznějším posilněním. Došlo jak na speciality kuchařek, tak na něco ostřejšího k pití. „Už jsem se na vás těšila. Na masopust samozřejmě nejde nikdy zapomenout,“ s úsměvem přivítala koledníky jedna z obyvatelek Kostelce.

Ve výčtu masopustů se rozhodně nedá zapomenout na ten, který se uskutečnil v Sulislavi. Právě tato obec je výjimečná svým nepřetržitým slavením této tradice. Letošní masopust nesl již číslo 233 a jedná se o nejstarší masopust na Tachovsku. Na reportáž z něj se můžete těšit v některém z dalších vydání.

Ač byl víkend masopustními akcemi opravdu nabitý, tato tradice bude na Tachovsku pokračovat i v dalších dnech. Hned v úterý 13. února dojde na masopust v Boru, ve Stráži a ve Svojšíně. Ač se může zdát tento toto datum zvláštní, má své opodstatnění. Právě úterý je totiž označováno jako maškarní. Víkend pak nabídne například masopust v Bezdružicích, na který dojde v sobotu 17. února.

Ilustrační foto.
Silničáři letos opraví několik mostů