Účastníkům vzpomínkových aktů zpestřily program například kolony historických vojenských vozidel.

Konvoj Military Car Clubu se nejprve zastavil v Boru, poté v Kladrubech na hlavní ulici. Tam asistoval u položení květin k památníku osvobození. „Památku jsme uctili položením květin a věnců, poté se účastníci vzpomínkové akce přesunuli na nádvoří kláštera, kde si mohli vojenskou techniku prohlédnout," upřesnila starostka Kladrub Svatava Štěrbová s tím, že polní kuchyně na nádvoří kladrubského kláštera připravila pro účastníky konvoje gulášovou polévku.

Se svým Jeepem Willysem přijel do Kladrub také Amar Ibrahim z Domažlic. „O vojenskou historii, zejména pak druhoválečnou, se zajímám, baví mě to. S přáteli mapujeme v západních Čechách místa, která jsou s událostmi druhé světové války spjata. Pro dnešní příležitost jsem si vzal uniformu francouzské cizinecké legie," ukázal Deníku.

Na nádvoří kláštera v Kladrubech se sjely zhruba čtyři desítky různých vojenských historických vozidel. Kolona kempovala na Hracholuské přehradě a v neděli se zúčastnila oslav v Plzni.

Kemp americké armády si mohli prohlédnout také návštěvníci Konstantinových Lázní. Tam byly k vidění dvě desítky vozidel a několik vojenských stanů. „K připomínce májových dnů z roku 1945 jsme připravili program, ve kterém hraje dixielandový orchestr a samozřejmě také položíme věnce k památníku osvobození," uvedl starosta Konstantinových Lázní Karel Týzl.