Výstava, kterou bude možné navštívit po celé léto, je zapůjčená z Muzea města Ústí nad Labem. "Výstavu jsme instalovali z důvodu pobavení a pro radost nejmenších návštěvníků a je věnována hlavně rodinám s dětmi," řekl Deníku kastelán zámku Pavel Voltr.

Že se organizátoři trefili do černého, svědčí návštěvnost. Za první měsíc si expozici prohlédlo více než 300 malých i velkých návštěvníků. "Věříme, že bude pěkná návštěvnost i přes celé letní prázdniny. Máme otevřeno v červenci a v srpnu vždy od úterý do neděle. Jen pondělky jsou zavírací dny," dodal Voltr.

Na výstavě je k vidění více než 200 figurek trpaslíků a skřítků a další předměty s trpasličím tématem. Například letní šaty s motivem trpaslíků, kalhotky a trenýrky, hrnečky, čokoládové polevy, bonbony s trpaslíky a řada dalších. Nechybí vyobrazení trpaslíků ze středověkých spisů, či fotografie barokních soch Matyáše Bernarda Brauna.

Ara Fest. Ilustrační foto
Tipy na víkend: Ara Fest v Plzni, Klatovská pouť i koncerty ve Varech

Jedné z výstavních místností dominuje velký plakát figurek trpaslíků. "Je to jedna strana katalogu, podle nějž bylo možné před 100 lety objednávat přímo zahradní trpaslíky," vysvětlil kastelán.

Návštěvníky jistě zaujmou obrázky světoznámých trpaslíků a Sněhurky Walta Disneye, velkoformátové fotografie trpaslíků, dětská herna, kde si děti mohou skládat kostky nebo vymalovávat omalovánky s trpaslíky. A aby děti výstava ještě více zaujala, jedna vitrína ukrývá lesního plachého skřítka, kterého je třeba najít v úkrytu. V neposlední řadě se návštěvníci mohou vyfotografovat ve fotokoutku s postýlkou a spícím trpaslíkem.

"Na výstavě jsou trpaslíci sádroví, betonoví a i plastoví, kteří se stali ve veřejném vnímání symbolem uměleckého kýče. Ale trpaslíci si sami nikdy na vysoké umění nikdy nehráli, byli vytvořeni k přímému užití právě například ke zdobení zahrad," dodal kastelán s tím, že dospělé návštěvníky výstavy pobaví určitě kolekce kreslených vtipů Jiřího Wintera Neprakty s motivem trpaslíků.