Kastelánu Pavlu Voltrovi se totiž podařilo za pomoci pracovníků Národního památkového ústavu vybádat, kde jsou uchovány některé předměty z původního vybavení zámku. Po dohodě se zámkem Kynžvart zde tak budou dlouhodobě vystaveny předměty denní potřeby rodiny Windischgrätzů, která ho vlastnila. Další exponáty pak zapůjčil i zámek Švihov.

Nová expozice se veřejnosti představí při příležitosti zahájení letní sezóny, které letos připadá na neděli 9. dubna. „Sezónu zahájíme oblíbenými kostýmovanými prohlídkami, které jsou hodně oblíbené. Jednotlivými expozicemi provedou členové knížecí rodiny Windischgrätzů a přítomný bude i „šéf“ celé rodiny – vysloužilý generál Alfréd I. Windischgrätz,“ řekl Deníku kastelán Pavel Voltr a dodal, že ho těší možnost představit návštěvníkům zámku nepřikrášlenou historii knížecí rodiny a jejího pobytu v Tachově. „K tomu nám pomáhají předměty, které rodina běžně používala. Všechny předměty, které jsme ze zámku Kynžvart získali jsou originály a pochází z tachovského zámku nebo z jízdárny Světce. Sekretář a hodiny pochází z expozice zámku Švihov. Podle stáří se hodí se do doby, kdy zde pobývala rodina Windischgrätzů, zřejmě ale nebudou pocházet přímo odsud,“ pokračoval kastelán.

Čtete také: Na tachovském zámku přivítali nové občánky

Změna čeká také obřadní síň, která je oblíbeným místem svateb. Dosud na jejich stěnách visí obrazy generálů a plukovníků, ty by měly v brzké době nahradit fotokopie ze svatebního průvodu Františka Josefa I. s jeho manželkou Sissi. Průvod prošel Vídní k třicetiletému výročí od jejich svatby.„Fotokopie se budou do naší obřadní síně hodit lépe a lépe dotvářet romantickou atmosféru svateb. Stávalo se nám, že že někteří svatebčané byli překvapeni a moc se jim nelíbilo, že na stěnách visí portréty generálů,“ objasnil kastelán.

Tachovský zámek ale nezahálí ani před sezónou. V těchto dnech si tam návštěvníci mohou prohlédnout výstavu panenek, z pohádek a filmů, v ručně háčkovaných a pletených modelech. Do expozice tachovského zámku je zapůjčila Simona Mecerodová a Kateřina Citová, dvě dnes čtyřicetileté kamarádky, jejichž přátelství započalo už na střední škole. Výstava potrvá do 21. května.