V konfliktu, který v Kyjevě a dalších městech Ukrajiny plní nemocnice a hřbitovy, je na straně protestujících. „Lidé na Ukrajině chtějí žít svobodně, mají na to právo. Ale současná vláda s prezidentem jim tuto možnost nedává," uvedl Ilnytskyi.

Vládní garnitura podle něj věnuje pozornost pouze Kyjevu a Doněcku, o ostatní regiony se moc nestará a podle toho také vypadají. „Mám příbuzné na východní Ukrajině nedaleko Doněcku. Každý rok jsem tam jezdil, naposledy jsem tam byl přibližně před rokem. Teritorium, které za předchozích vlád kvetlo, je teď zdevastované, vyrabované, vylidněné. Když přijedete do Doněcku, tam už peníze vidět jsou, ale k tomu na každém kroku policie. Je to děs, působí to depresivně. To jsme na západní Ukrajině neměli," řekl Deníku ukrajinský Tachovan.

Kněz, který vede bohoslužby v Tachově převážně v kostele sv. Václava, se domnívá, že v případě úspěchu opozice a vyhlášení předčasných prezidentských i parlamentních v jeho rodné Ukrajině, by byla vhodnou prezidentkou Julija Tymošenková – pokud by byla propuštěna z vězení, kam byla Janukovyčovým režimem odsouzena. „Ale myslím, že i současný předák opozice Vitalij Kličko by byl přijatelným prezidentem," doplnil Ilnytskyi.

Výzva:Co byste vzkázali lidem do míst pouličních bojů v Ukrajině? Svůj vzkaz můžete poslat na:
redakce.tachovsky@denik.cz nebo připojit k dole v diskuzi.

Dalším Ukrajincem, kterého trápí situace v jeho rodné zemi, je Vladimír Matějčuk. „Každou noc nespím, koukám se, co se tam děje. Závidím jim, že mají sílu to vydržet. Jel bych tam hned také, ale mám potíže se zdravím," sdělil Deníku ukrajinský podnikatel, který má na Tachovsku trvalý pobyt a na důchod se chce vrátit domů. Příčinu nepokojů vidí v nenaplnění slibů prezidenta Viktora Janukovyče, že Ukrajina bude součástí EU.

„Prezident nám krom jiného slíbil, že bude eurointegrace. Jenže loni na summitu prohlásil, že Ukrajina nepůjde směrem do Evropy, ale do Ruska. Lidé se tedy slyšeli na Majdanu (náměstí v Kyjevě – pozn. red.) a protestovali, ale prezident se před nimi zavřel a nereagoval. Pak si vzal lidi z východu Ukrajiny a začal provokační manévry," řekl Matějčuk a pokračoval v popisu událostí, jak je vidí on. „Celý svět teď vidí, že mladí civilní lidé napadají policii. Jenže to nedělají ti, kteří chtějí do Evropy, ale zaplacení a prezidentem najmutí provokatéři. To se tam na Ukrajině nyní děje. Tady v Evropě to ale nikdo nevysvětluje, že jsou v Kyjevě dva typy demonstrujících lidí. Nikdo teď nebojuje z těch lidí, co chtějí do Evropy a svrhnout zkorumpovanou vládu. Jenže provokatéři podpálí například auta, pak se to může vyšetřovat, přijde se třeba na to, kdo to udělal, ale to už je pozdě. Země se žene do občanské války," dodal s tím, že on sám je pro eurointegraci Ukrajiny. „Přeji jim vítězství a ať vše dojde zase do normálního stavu," vzkazuje do své rodné země.