„Akademie je především určena milovníkům piva, gastronomům a gurmánům,“ sdělila Yvona Plevková.

Jiří Plevka, obchodní ředitel pivovaru seznámil studenty akademie s historií a současností piva, procesem klasického způsobu vaření a technologií pivovaru.

Akademie začala v sobotu dopoledne semináři, ve kterých se účastníci mimo jiné dozvěděli, jak se míchají nápoje na bázi piva, dále pak to, jak pivo léčí, nebo se dozvěděli informace týkající se sklepního hospodářství.

„Dopolednem provedli pivní sommelieři Vojtěch a Jiří Plevkovi, šéfkuchař restaurace Stará Sladovna Pavel Čečil, Klára Kovacsová, vrchní sestra Pivních Lázní, nebo Mojmír Prokeš, ředitel hotelu U sládka,“ uvedla Plevková.

V sobotu odpoledne absolvovali účastníci proceduru v pivních lázních.

V podvečer se uskutečnila prohlídka pivovaru s výkladem a tématicky zaměřená večeře. Večer bude akademie vyhodnocena a její absolventi obdrží diplomy.

Účastníci byli spokojeni. Někteří se přišli i přímo přiučit, jak se pivo vaří.

„Pivo piji velmi rád a tak mě zajímalo, co si do volátka vlastně leji. A Chodovar je dobré pivo, nejraději mám jedenáctku,“ uvedl Jiří Neústupný z Toužimi, s tím, že má určitý záměr vařit pivo.

Jiní se přišli jen přiučit a dozvědět se, jak se správně pivo točí.

„Je to zvláštní technika. Každý má svůj grif a mě by zajímalo, jak to dělají opravdoví profesionálové,“ řekl Lubomír Svoboda.

V neděli dopoledne se účastníci akademie seznámili s pivovarnictvím v Bavorsku, kde navštívili historický právovárečný dům s pětsetletou rodinnou tradicí.