Na Tachovsku je pravidelně vyšetřováno malé procento žen. Zřejmě proto zjišťuje pracoviště, kde se zaměřují na diagnostiku nemoci prsů, statisticky větší výskyt nádorového bujení. V této oblasti je Tachovsko pole neorané.

Změnu by mělo přinést mamografické centrum v okresním městě. Centrum pro vyšetřování prsů se začalo tvořit v roce 2001. Souhlas s umístěním mamografického přístroje v Tachově vydalo ministerstvo zdravotnictví v témže roce na základě doporučení Komise pro mamografii a mamografický screening a Komise pro posuzování vybrané zdravotnické techniky.

„Na základě výběrového řízení byl vybrán a u nás v Tachově instalován technicky velmi vyspělý přístroj, vyvinutý specielně pro mamografický screening. Tento moderní typ byl instalován jako první v ČR,“ uvedl František Barták, ředitel tachovské polikliniky.

Provoz Centra pro vyšetření prsů v Tachově byl zahájen v prvním čtvrtletí 2002. Po celou dobu probíhá vyšetření prsů na základě doporučení obvodních a odborných lékařů. Screeningové vyšetření prsů provozuje Poliklinika Tachov na základě smluv se všemi zdravotními pojišťovnami od druhého čtvrtletí 2007. Od této doby si ženy ve věku od 45 do 69 let neplatí screeningové vyšetření, které hradí pojišťovny.

„V okrese Tachov je pravidelně vyšetřováno malé procento žen, a to je asi důvodem proč pracoviště zjišťuje statisticky větší výskyt nádorového bujení. Je to pole neorané,“ řekl nám Antonín Peklo, vedoucí screeningového pracoviště.

Vyšetření je možné objednat osobně nebo telefonicky s žádankou od gynekologa nebo praktického lékaře. Při podezření na onemocnění prsů ale žádanku odesílá kterýkoliv lékař. Pracoviště v poliklinice má krátké objednací lhůty a v některých případech vyšetří ženu okamžitě při její osobní návštěvě.

Vyšetření trvá asi 20 minut a vstup do vyšetřovny je možný čtyřmi kabinkami. Na pravidelném vyšetření prsou jsme zastihli Marii Pajerovou. „Já sem do polikliniky docházím pravidelně. Na jednom prsu mám totiž nález, chci to mít pod kontrolou a vše včas podchytit,“ uvedla žena. „Pro mně vyšetření není bolestivé, ale záleží na konkrétní citlivosti ňader,“ dodala Pajerová.

Všem ženám doporučuje, aby návštěvu mamografie nepodceňovaly. Důležité je také nezapomínat na samovyšetření prsou, které se má provádět v příjemné a uvolněné poloze nejlépe třetí den po menstruaci a při sebemenším vychýlení od normálu je dobré navštívit lékaře. Lékaři z polikliniky se přimlouvají, aby ženy na vyšetření chodily pravidelně. Na přístrojích lze zachytit nádor o velikosti několika milimetrů, který je jinak pohmatem ještě nezachytitelný.

Případná operace takového nádoru je pak šetrná k prsu. Principem preventivního vyšetření je zachytit možný nádor co nejdříve, dokud nezpůsobí škody v organismu.