Hasiči vyjíždějí na Tachovsku každý rok k téměř tisíci případům. Od likvidace vosích hnízd přes zásah u dopravních nehod až po zdolávání požárů. Tachovská stanice je jednou z pěti klíčových v Plzeňském kraji. Další jsou v Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a největší v Plzni Košutce.
Tyto a další informace se dozvěděl člen kontrolního výboru a výboru pro bezpečnost poslanec Václav Šlajs, který společně s poslancem Václavem Votavou navštívil hasiče v Tachově.

„Na Tachovsku je dvaapadesát jednotek sborů dobrovolných hasičů, a to je nejméně v rámci Plzeňského kraje,“ uvedl ředitel územního odboru HZS Tachov Jaroslav Hrkal. „Například v klatovském okrese je dobrovolných jednotek dvě stě padesát, na Rokycansku sedmdesát,“ doplnil.
Profesionálové v Tachově mají technické zázemí na dobré úrovni, ale naprosto nevyhovující budovu. „Neznám všechny stanice v republice, ale myslím si, že tachovská je ta nejhorší,“ řekl Hrkal. Na nutnosti výstavby nové budovy (Tachovský deník už čtenáře informoval) se shodli všichni přítomní.
„Jsem pro to, aby nová stanice byla postavena najednou a ne na několik etap, jak je plánováno. Rozfázování na etapy nepřinese žádné úspory,“ podotkl Václav Votava.

Hasiči uvádějí, že do techniky se posledních sedm let investovalo v Tachově dost paněz, ale narazili na limity dalšího rozvoje způsobené nevhodnými budovami. „Další rozvoj tedy není v současné době možný, pokud nebudeme více investovat do budov,“ dodal Hrkal.