Pro naše čtenáře jsme připravili poslední díl ze seriálu Malotřídky na Tachovsku. Malotřídní škola ve Svojšíně byla znovuotevřena v roce 1992. Ve škole najdete žáky od první až do páté třídy, malou mateřinku, tělocvičnu, jídelnu i družinu. Všechno pod jednou střechou. Od znovuotevření školy je ve vedoucí funkci ředitel Jaroslav Cvrček.

Seznamte nás s vaší školou?

Jsme klasická vesnická malotřídní škola, která má dvě třídy s pěti ročníky. V jedné třídě máme první a druhý ročník. V druhé třídě je třetí, čtvrtý a pátý ročník. V současné době do naší školy dochází čtyřiadvacet dětí. Jsme zároveň spojení s mateřskou školkou, kam chodí dětí šestnáct. Jsme zkrátka pod jednou střechou, a to je obrovská výhoda.

Kolik máte učitelů?

Pomáhají mi s výukou dvě kolegyně. Jedna kolegyně je zároveň dozor ve školní družině.

Co vás vedlo k znovuotevření malotřídní školy ve Svojšíně?

Je to záležitost tehdejšího vedení obce. Do konkurzu o vedení školy jsem se přihlásil až po tom, co obec začala na škole pracovat. Takže já v tom zásluhu nemám.

Které předměty vyučujete právě vy?

Mám správnou odbornost pro výuku na prvním stupni. Na naší škole se učí ve stylu výuky druhého stupně. Více nám to vyhovuje, máme to osvědčené a učíme tímto stylem celá léta. Já učím všechny matematiky, vlastivědy a kousek angličtiny. Dvě kolegyně mají zbytek výuky.

Jak jsou na tom děti s prospěchem, když přechází do jiné školy?

Osobně se ve školách ptám, jak si děti vedou. Jsou na tom velice dobře. Velké školy si na našich dětech cení toho, že jsou samostatné, klidné a dokážou se orientovat v různých postupech. Což má pro děti veliké plus. Těší mě, že se k nám vrací děti, které z naší školy vyšly – přijdou se podívat do hodin, popovídají, pobesedují. Některé děti nám dokonce pomáhaly vést kroužky. Takže se stále do té naší malé školy vrací.

Odkud k vám děti dojíždí?

Hlavně sem chodí místní děti, a pak k nám dojíždí děti z Ošelína a Řebří.

Kam přechází na druhý stupeň?

Záleží na rodičích. Mají na výběr. Škola je v Černošíně a dvě ve Stříbře.

Kolik dětí přišlo k zápisu do první třídy?

Sedm dětí k zápisu přišlo, ale dvě děti budou mít určitě odklad. Takže doufejme, že pět dětí k nám přijde, protože je zde veliká fluktuace, a to je pro nás neštěstí. Nikdy tedy nemám jistotu, zda k nám dítě do první třídy nastoupí, nebo ne.

Zapojujete se do nějakých projektů?

Ano, je a bylo jich hned několik. Nyní se zapojujeme do společných aktivit se stříbrským gymnáziem. Mají zde technické a přírodovědné kroužky, které nabízí okolním školám. Naše děti jezdí na přírodovědný kroužek každé dva týdny.

Když mluvíme o mimoškolních aktivitách, máte nějaké vlastní kroužky?

Tím se můžeme pochlubit. Máme otevřen kroužek pohybových aktivit, taneční, přírodovědný, výtvarný. Výběr byl a je stále pestrý, protože máme bohaté zázemí na mimoškolní činnost. Spolupracujeme se Základní uměleckou školou v Plané a pro naše žáky vyučujeme hru na kytaru, zobcovou flétnu, keyboard a pěvecký kroužek.

Jak rodiče pohlíží na vás jako na malotřídní školu?

Všude se najde někdo, komu se něco nelíbí nebo bude něco kritizovat. Ale myslím si, že většina rodičů stojí při nás a je ráda, že tady školu má.

Jak to se školou vidíte do budoucna?

Škole by pomohlo, kdyby zde byla práce pro rodiče a bydlení. To by nám opravdu pomohlo. Snad děti budou a škola bude mít pro koho učit. Veliké poděkování patří hlavně obci. Všechno, co potřebujeme, tak si o to řekneme a obec nám vždy vyhoví.