Mezi deset nejlukrativnějších obcí v kraji patří Kostelec podle Deníkem vypočítaného koeficientu dokončených bytů a rodinných domů na počet obyvatel. Obci se za posledních deset let podařilo vybudovat obytnou zónu pro více než čtyři desítky parcel.

„Začalo se v roce 2005. V první řadě přišla na řadu čistírna odpadních vod, aby se mohlo stavět," řekl Deníku starosta Kostelce František Trhlík s tím, že obci se podařilo na zasíťování získat dotace z ROPu.

Postupně připravila tři lokality, ve kterých už je většina domů postavena. „Prvotní zóna je Sever, pak pod ní se nachází rozšířená severní, dále Jih. A připravujeme rozšíření obytné zóny na severozápad, kde by mělo být dalších až přes třicet parcel," vypočetl Trhlík.

Všechny parcely v už připravených zónách jsou prodané, některé domy už stavebníci dokončili, jsou zkolaudované, někde se ještě staví. „Zájem byl, pozemky se nám podařilo prodat bez využití služeb realitních kanceláří či agentur," uvedl starosta.

Minimální výměra pozemku neklesá pod 850 metrů, ceny byly nižší než ve městech a obec si sama nastavila regulativy – minimální vzdálenost od komunikace, maximální výška domu, doporučený tvar střechy a podobně.

Obyvatelé, kteří na nabízené parcely slyšeli a odkoupili je, jsou podle Trhlíka z různých míst kraje.

Tajemství úspěchu

To, že se v relativně krátké době v Kostelci podařilo zaplnit čtyři desítky parcel, si starosta vysvětluje třemi hlavními pozitivy.
„V první řadě se tady vylepšilo prostředí. Nejen tím, že se rekonstruovaly obecní nemovitosti, ale také se zkrášlila místa setkávání, veřejná zeleň, komunikace. Je tu školka, pošta, obchod."

Dalším bodem úspěchu je podle starosty kulturní a sportovní život. „Ten se v posledních letech v dobrém slova smyslu doslova nafoukl."
A v neposlední řadě jsou to dostatečné pracovní příležitosti. Nejen díky blízkosti průmyslové zóny v Ostrově, která je vzdálena tři kilometry, ale také přijatelnou vzdáleností do měst v okolí – do Stříbra, Nýřan, Stodu je to vždy zhruba 12 kilometrů a do Plzně je to po dálnici také jen několik minut jízdy.

Překážkou je hluk

Podobných lokalit jako v Kostelci existuje v tachovském okrese několik. Přinášíme příklad z dalších tří obcí. Obytnou zónu na okraji zástavby s veškerými potřebnými sítěmi připravil nedávno také městys Chodová Planá. Parcely se začínají plnit, ale prozatím se nemůže stavět na všech.

„Zatím máme prodaných pět parcel z celkových devíti. Původně bylo v plánu parcel patnáct, ale kvůli hluku zatím nebyla výstavba na šesti parcelách povolena," uvedl starosta Ctirad Hirš.

Lokalita totiž začíná u odbočky ze silnice první třídy a stavět se zatím nesmí na parcelách, které jsou v blízkosti této komunikace. Vše by vyřešil obchvat, ale zahájení jeho stavby je v nedohlednu.

Radnice nicméně plánuje další pozemky. „Chceme vybudovat dalších čtrnáct parcel, které by měly být během příštího roku připraveny k prodeji."

Polovina prodána

Více než čtyřicet parcel nabídla individuálním stavebníkům obec Lom u Tachova. „O parcely je zájem, zatím máme prodáno dvacet jedna parcel. Připravených je dohromady dvaačtyřicet pozemků, z toho pětatřicet už je kompletně připraveno k prodeji," řekl Deníku starosta Aurel Ardeleanu.

Také v Lomu pojmenovali lokality podle světových stran. „Máme stavební zóny rozděleny na zónu Jih a zónu Sever. Zóna Sever se teprve připravuje, ale jestli bude zájem, je k dispozici dalších čtrnáct parcel," dodal starosta.

Prodej se rozjíždí

Stejně parcel jako v Lomu připravila také obec Halže – 42. Na několika z nich už se buduje. „Máme připraveno celkem 42 parcel. Z toho se jich zatím prodalo kolem deseti. Další pozemky k dispozici máme, ale nejdřív počkáme, až se prodají všechny stávající parcely. To bude podle mého odhadu trvat tak dva až tři roky," sdělila starostka Jana Kiššová.

Jindřich Sýkora